Pinsamt vid första ögonkastet

Pressen som drabbar ungdomar som lever under hederskulturen viftas bort som ingenting.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Politik2014-11-21 06:07
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Att de kommersiella tv-kanalerna tänjer på moralens gränser, och ibland överskrider dem, är inget som förvånar. Nu sänder exempelvis TV 3 Paradise hotel, där Kristian från Umeå har jagat Saga, och där alkoholen och cigaretterna flödar fritt.

Icke-kommersiella public service-kanaler ställer vi högre krav på. Det är därför det nya SVT–programmet ”Gift vid första ögonkastet” har fått rikligt med kritik.

Programmet går nämligen ut på att man följer sex singlar som ska paras ihop. Vem som passar ihop med vem bestämmer ”experter”, en präst, en samtalsterapeut, en beteendevetare och en psykolog. De tre paren möter varandra för första gången framför altaret.

Dagens Nyheters ledarskribent Amanda Björkman påpekade mycket riktigt att Sveriges Television ger en väldigt onyanserad och glorifierad bild av arrangerade äktenskap. När SVT tar upp fenomenet arrangerade äktenskap ges en historisk tillbakablick. Att arrangerade äktenskap i allra högsta grad är en verklighet för många, även i dagens Sverige, ignoreras helt.

SVT har hittills, tråkigt nog, viftat bort den relevanta kritiken. Bland annat har Sara Mohammad, ordförande i föreningen ”Glöm aldrig Pela och Fadime”, som arbetar mot hederskulturen, reagerat mot programmet.

Ungdomsstyrelsens rapport ”Gift mot sin vilja” visade 2009 att så många som 70 000 ungdomar i Sverige inte upplever att de fritt kan välja vem de ska gifta sig med. Inget talar för att den siffran är lägre i dag.

SVT behöver inte anpassa alla program efter grupper som har det svårt, eller kan tänkas ta illa upp, men i det här fallet nonchaleras offren för arrangerade äktenskap. Sådana äktenskap är en problematisk företeelse, även om uttalat tvång inte alltid finns med i bilden.

Väldigt ofta rör sig arrangerade äktenskap i en gråzon, där ungdomar som på sommarlovet åker ner till föräldrarnas hemländer och övertalas till en förlovning eller ett giftermål, fås att tro att föräldrarna vet bäst. I SVT:s program vet ”experter” bäst. I båda fallen överlåts ett beslut, som den enskilde bäst avgör, till andra.

Public service har lyxen att slippa jaga kvällstidningsrubriker och tittarrekord. Just därför är denna satsning, och SVT:s oförmåga att ta till sig kritiken, en gåta.

Inte bara förlöjligar man äktenskapet som sådant i ”Gift vid första ögonkastet”. Värst är att den press som drabbar ungdomar som lever under hederskulturen viftas bort som ingenting.