Brukar rätt ofta lyssna på radioprogrammet ”Spanarna”.
På Jessika Gedin, Jonas Hallberg, Staffan Dopping, Göran Everdahl med flera när de försöker avläsa trender och tendenser i det vardagliga bruset.
Den vetenskapliga träffsäkerheten i deras profetior kan naturligtvis ifrågasättas. Den får man söka på annat ställe, som i SOM-institutets årliga värderingsstudie. Sedan 1986 har SOM-institutet (Samhälle, opinion, medier) vid Göteborgs universitet genomfört undersökningar för att kunna belysa hur det svenska samhället förändras.
En slutsats som går att dra av 2014 års mätning, som presenterades i veckan, är att många tycker att det var bättre förr, att livet var enklare. Svensken i gemen oroar sig nämligen allt mer: ett hotfullt Ryssland, Islamiska statens framfart och härjningar i Irak och i Syrien, rädslan att drabbas av terrorism, konflikter och epidemier har ökat. Världen har slagit sig ner i vardagsrummet.
I ett samhälle där oron ökar kan missnöjespartier på kort tid växa sig starka. Sverigedemokraterna har skickligt utnyttjat situationen och blivit en röst för många missnöjda grupper av väljare, människor som upplever att övriga partier inte lyssnar, inte tar deras frågeställningar på allvar. Inte ens upprepade skandaler och interna bråk har påverkat partiets stöd i väljaropinionen.
Den svenska arbetslösheten ligger i stort sett stilla, på en hög nivå. Trots det finns det frågor som svenskarna anser vara viktigare än hur arbetsmarknaden fungerar: utbildningen, sjukvården och integrationen/immigrationen.
När man hör på debatter och läser tidningarnas kommentarsflöden är det lätt att få uppfattningen att flyktingmotståndet skulle ha ökat. Men så är inte fallet. I början av 1990-talet ville till exempel cirka 60 procent minska flyktingmottagandet, i dag är den siffran ”bara” 43 procent.
Däremot har immigrationsfrågan polariserats, vilket i sig är en stor utmaning för det mångkulturella samhället. Henrik Ekengren Oscarsson, professor i valforskning, menar till exempel att 2014 var året när motkrafter till den mångåriga mobiliseringen av flyktingmotstånd vaknade.
I en tid när allt fler anser att immigrationen är bland de viktigaste frågorna måste politiken svara upp mot detta. Alltför många partier har alltför länge lagt ut dimridåer för att slippa ta tag i en komplicerad fråga där frågorna är betydligt fler än de självklara svaren. Den inställningen har de främlingsfientliga krafterna dragit nytta av.
Det behövs en konstruktiv debatt – där är vi inte i dag – där alla partier tar sitt ansvar för att hantera frågan på ett öppet och trovärdigt sätt.
Mikael Bengtsson