Det finns ett talesätt som säger att det krävs en hel by för att uppfostra ett barn.
Samma sak torde gälla för all samhällsutveckling: Det krävs en hel by för att den ska må bra, frodas och utvecklas långsiktigt och hållbart.
När Norsjö kommun nu tar sats inför framtiden ber man kommuninvånarna att bidra med åsikter. Utifrån fem förslag ges de en möjlighet att påverka inriktningen på den vision som ska vägleda kommunen framåt i sitt arbete för att kunna utvecklas på bästa möjliga sätt.
Framtiden kräver förberedelser. Norsjö har likt många andra glesbygdskommuner specifika utmaningar gällande avfolkning, rekrytering, skatteunderlag och en ständig kamp för att kunna behålla en acceptabel nivå på grundläggande kommunal service och välfärd. Prioriteringar och målkonflikter kommer att bli allt mer vanligt förekommande.
För att klara utmaningarna krävs det inte bara kreativitet, utan även samarbete. Därför är det klokt att Norsjö involverar sina främsta experter: kommuninvånarna.
De fem förslagen är resultatet av samtal som förts med det lokala förenings- och näringslivet samt privatpersoner. Redan har cirka 20 procent av kommunens 4 000 invånare tyckt till och röstat, vilket man kan göra via kommunens hemsida eller på kommunhuset.
De fem förslagen lyder: ”Samlad kraft ger trygghet och utveckling”, ”Hela Norsjöbygden lever och blomstrar”, ”En plats för fler som tänker nytt och nära”, ”En plats dit fler längtar att få vara” och ”Världens bästa vardag”. Hårfina skillnader kan tyckas, men i ordens sprängkraft finns nyanser, associationer och tonlägen som kommer att vara vägledande framöver.
Det är som bekant inte bara på valdagen som medborgarna ska kunna påverka. Medborgardialoger med öppenhet och en möjlighet att påverka oftare än vart fjärde år ska vara självklara inslag i en kommun där just samarbete och närhet spelar avgörande roller för chanserna att utvecklas i en stärkande riktning.
Samtidigt är tydligheten om hur långt kommuninvånarnas inflytande sträcker sig viktig. Som vägledande och rådgivande handlar röstningen om de fem alternativen, om att ta ställning till redan formulerade förslag som slutligen bestäms av kommunpolitikerna.
Dessa har som bekant valts utifrån folkviljan. De har fått mandat att fatta stora och små beslut å medborgarnas vägnar. Just därför hanteras förändringar bäst med transparens och ödmjukhet.
Kommunvisioner får dock bäst förutsättningar att verka optimalt om de är höjda över varje partipolitisk misstanke. De drömmar och förhoppningar som ska vägleda Norsjö avgörs av annat än endast vilket politiskt styre som råkar sitta vid makten för tillfället.
I slutändan finns det inga kommunvisioner i hela världen, eller ens i Norsjö, som är någon mirakelkur. Det hårda jobbet sker heller inte i kommunhuset. Det sker på arbetsplatserna, i föreningslivet och i stunderna där ett plus ett blir mer än två.
Att tycka till är bra, men att bidra är bäst.
Csaba Bene Perlenberg