Vad händer med Norrbotniabanan nu när den rödgröna regeringens budget har fallit? Om det tidigare var oklart vad som väntar, är det sannerligen inte klarare nu.
För några veckor sedan skickade Norrbotniabanan AB in den första delen av EU-ansökan, för sträckan mellan Umeå och Skellefteå, till Trafikverket. Av 200 miljoner kronor är tanken att EU ska bidra med hälften, och regionen med resten. I samma veva avhandlades banan i en interpellationsdebatt i riksdagen, initierad av vänsterledaren Jonas Sjöstedt.
Den rödgröna regeringen har med Norrbotniabanan i sin budget, och enligt infrastrukturminister Anna Johansson (S) har regeringen ambitionen att söka EU-medel.
Det var välkomna besked, men den som lyssnade på debatten kunde notera att infrastrukturministern inte lät lika tvärsäker som partikollegan Katarina Köhler (S), som under debatten avfärdade Helena Lindahls (C) farhåga om att bygget inte skulle nå längre än till Dåva industriområde.
Allt är inte klart hur det ska se ut, sa infrastrukturministern. Först i infrastrukturplanen 2016 ska den nuvarande regeringen återkomma om hur de ekonomiska ramarna ska se ut, och även de rödgröna kommer att behöva göra prioriteringar, lade Johansson till.
När valrörelsen hastigt och oväntat drog igång för några dagar sedan, efter att statsminister Stefan Löfven (S) förklarat att han har för avsikt att utlysa nyval, kom vallöften från både höger och vänster som ett brev på posten.
Edward Riedl (M), riksdagsledamot från Umeå, har sagt att Norrbotniabanan kommer byggas snabbare med en Alliansbudget (Norran 6/12 2014). När jag söker efter formuleringar om banan finner jag dem varken i Alliansens dokument ”Sverigebygget”, eller i deras budgetmotion.
Enligt dokumenten vill de borgerliga partierna ”pröva förutsättningarna” för att bygga ut järnvägen i norra Sverige. Det som uttrycks i samband med Sverigebygget är att en förhandlingsperson ska göra just det, se över förutsättningar, och en utbyggnad är tänkt att medfinansieras av näringsliv, kommuner och regioner.
När jag ringer Riedl hänvisar han till en moderat kommittémotion som ännu inte är offentlig. Riedl tycker att länstidningarna vinklar till de rödgrönas fördel i denna fråga, och det kan säkert ligga någonting i det. Men Alliansens åtta år i regeringsställning var sannerligen inte till Norrbotniabanans fördel – och väldigt lite talar för en efterlängtad kursändring.