Hanna Stjärne är vd för Sveriges Television. En oroad sådan.
Oroad för politisk inblandning i programverksamheten.
Det handlar om förhandsprövningen. Den innebär att Sveriges Television, Sveriges Radio och Utbildningsradion ska göra en anmälan till Myndigheten för press, radio och tv när nya tjänster lanseras. Det är denna förhandsprövning som public-service-kommittéen på olika sätt vill skärpa.
SR och SVT ska i sin lokala nyhetsbevakning tvingas ta hänsyn till de kommersiella mediernas konkurrensförutsättningar. Hur det ska gå till i praktiken är dock tillsvidare höljt i dunkel.
Det är denna förhandsprövning som fått Hanna Stjärne att ta till vokabulär i retoriken som om det vore inskränkningar i yttrandefriheten à la Viktor Orbáns Ungern som diskuterades.
Så här skriver hon bland annat i ett pressmeddelande: ”Som publicist ser jag att förslaget om förhandsprövning är djupt problematiskt. Det är i strid med den svenska yttrandefrihetsandan att utformningen av en nyhetstjänst kan komma att styras av regeringen. /…/ Som förslaget ligger nu öppnar det för tolkningar som allvarligt kan äventyra oberoendet.”
Det är faktiskt lite svårt att se hur oberoendet skulle kunna äventyras. Det handlar inte om att granska innehållet, det handlar om att granska tjänsten. Det är precis som Jeanette Gustafsdotter, vd på TU, mediehusens branschorganisation, konstaterar i Dagens Nyheter: ”Det är olyckligt när diskussionen handlar om att det rör sig om censur. Det är det inte.”
Nej, de höga cheferna på Sveriges Television, Sveriges Radio och Utbildningsradion borde ägna tankemödan åt helt andra saker. Det finns andra saker som en vd borde vara betydligt mer oroad över. Till exempel att andelen som har stort eller ganska stort förtroende för SVT sjunker.
Det är inte många som helt vill avskaffa statlig radio och tv och låta de kommersiella bolagen ta hand om den viktiga samhällsbevakningen. Alla som sett på konservativa Fox News vet hur oseriöst det kan bli när pengar och politik går hand i hand. Med all respekt för andra tyckare och tänkare: Visst är det tråkigt att public service inte kan diskuteras på ett mer civiliserat sätt.
Vi måste kunna diskutera den påstådda vänstervridningen inom public service. Men när P1:s Medierna ville samtala om rapporten ”Public service – en bastion för vänsterliberaler?” ville Jan Helin, programdirektör på SVT, inte vara med.
Vi måste kunna diskutera om det är rimligt att public service är med i budgivningen om stora idrottsevenemang. Vill man dra det till sin spets så kan man säga att public service medverkar till att stora internationella organisationer, där anklagelser om mutor, korruption och andra oegentligheter förekommer, får verksamheten finansierad med svenska skattepengar.
Vi måste kunna diskutera om i vilken utsträckning det är rimligt att skattepengar (jo, det är skattepengar, trots att det benämns avgift) går till glans, glitter och glamour.
Det är den typen av diskussioner som behövs.
Och självklart också i vilken utsträckning och på vilket sätt public service ska ges möjlighet att konkurrera med de kommersiella medierna. Det är till exempel inte rimligt att SVT och SR med garanterade skattepengar i ryggen utan begränsningar tillåts konkurrera med de lokala mediehusen på en ekonomiskt pressad mediemarknad.