Den här valrörelsen kantas av plumpar i protokollet.
Både på riksplanet och lokalt.
Förutom den sedvanliga vandaliseringen av valaffischer, en oacceptabel ägg- och tomatattack mot SD-ledaren Jimmie Åkesson i Falkenberg och robotar som försöker påverka den svenska valrörelsen, har SSU i Skellefteå ”bytt grejer” med skolelever: energidryck mot medlemskap.
Uppfinningsrikedomen är det inget fel på hos SSU. Det är i stället omdömet som lyser med sin frånvaro. Förmodligen saknas också klara och tydliga regler och rutiner: Vad som är okej och vad som inte är det. Att på det här sättet ”byta grejer” med skolelever, 13–14 år gamla, är det inte.
Sofia Lundström är mamma till en pojke i åttan. Hon säger till Norran: ”Det känns så himla trist. Det är ju positivt att de besöker valstugorna och får en inblick i politiken. Men ska deras första erfarenhet behöva bli en muta från Socialdemokraterna, vad lär det barnen egentligen”. Och tillägger att det inte spelat någon roll vilket parti.
Så sant som det var sagt. Ungas intresse att engagera sig partipolitiskt minskar. När sedan chansen ges för skolelever att möta ”riktiga” politiker blir det bara fel. Trist och tråkigt är två i sammanhanget lämpliga adjektiv.
Gjort är gjort och kan inte göras ogjort. En förmildrande omständighet är att Christopher Gummesson, ombudsman för SSU Västerbotten, är väldigt tydlig med att så här får det inte gå till. Annat var det när Moderata ungdomsförbundets ledning försökte tysta ner anklagelser som mobbning och sexuella trakasserier inom förbundet.
Min förra kollega Sakine Madon liknar i Vestmanlands Läns Tidning (9/8 2018) de politiska ungdomsförbunden, oavsett partifärg, vid ”fritidsgårdar – utan vuxna fritidsledare”. Det är en bra åskådliggörande bild. Ungdomsförbunden behöver gränser, regler och rutiner.
SSU i Skellefteå har klantat till det. Ett politiskt ungdomsförbund är ingen bokklubb där ett välkomsterbjudande byts mot medlemskap, som kan sägas upp när du köpt ett antal böcker. Som medlem i ett politiskt ungdomsförbund går du ut och tar ställning, öppet, med allt vad det innebär. Hot och hat är bara några knapptryckningar bort.
Det här är varken första eller sista gången ett ungdomsförbund hamnar i blåsväder.
Samtidigt fyller de politiska ungdomsförbunden en viktig uppgift. Inte minst i tider när många unga väljer att engagera sig i enfrågeorganisationer eller tillfälliga sammanslutningar, manifestationer eller digitala kampanjer på nätet. Det är i ungdomsförbunden som många av morgondagens politiker formas.
Enligt siffror från MUCF (Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor) är medlemsantalet i riksdagspartiernas ungdomsförbund nere i 24 000 personer. Det kan jämföras med Sverok, ett spelhobby-förbund för unga, som har cirka 66 0000 medlemmar.
Med det i bakhuvudet är det tråkigt att mötet mellan SSU i Skellefteå och Ursvikensskolans elever slutade som det gjorde.