Amning är fantastiskt. Mjölken har alltid rätt temperatur, är nära till hands och det är mysigt att kunna mata sin bebis tätt intill sig. Men hur bemöts den som inte ammar? En väninna som flaskmatar, även hon nybliven förälder, berättar om sura miner och ett ständigt ifrågasättande.
Få drabbas av så många moraliserande besserwissrar som flaskmatare. Som om det inte var illa nog får vi snart, tack vare regeringen, en lagskärpning mot marknadsföring av modersmjölksersättning. I torsdags klubbades förslaget igenom i riksdagen.
Varje gång en flaskmatande förälder letar i butikshyllan kan hon eller han komma att mötas av en varnande text som säger att modersmjölksersättning endast ska ges på rekommendation av en person med utbildning i medicin, näringslära eller farmaci, alternativt någon som arbetar med mödra- eller barnavård. Amning har fördelar ska flaskmatarna också få läsa varje gång de närmar sig en förpackning.
På ett område där vi borde hålla tillbaka pekpinnar – vad kvinnor använder sina bröst till är en privatsak – ska det alltså moraliseras mer.
Jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) påstod i veckan att vi är tvingade att rätta oss efter EU. Men inget säger att EU anser att vi bryter mot den befintliga överenskommelsen om modersmjölksersättning och marknadsföring. I propositionen (2013/14:17), undertecknad Erlandsson och utbildningsminister Jan Björklund (FP), ges snarare intrycket att regeringen står bakom förslaget.
Det står att ändringen innebär ökad tydlighet, att ansvarsförhållandena mellan myndigheterna klargörs, att varken miljön eller jämställdheten mellan kvinnor och män påverkas. Inte är svenska ministrar ”tvingade” till dessa argument för en lag som slår mot mjölkersättning?
Svenskor ammar mest i världen, vi har redan en sträng livsmedelslagstiftning. Mjölkersättning är ett fullgott alternativ och marknadsföringslagen är tillräcklig. Av någon anledning anses det inte räcka. Som det står i propositionen: ”lag förstås i detta sammanhang normer av skiftande slag och inte bara lag i formell mening”. Frågan handlar mycket riktigt om normer och signaler. Det kokar ner till att modersmjölksersättning är en vara som efter årsskiftet ska behandlas som tobak och alkohol.
I riksdagsdebatten var det de rödgröna ledamöter som talade om respekt för människors bestämmanderätt och integritet, mödrars rätt till objektiv information och yttrandefriheten vid marknadsföring. Alliansen borde ha lyssnat.