Sverige är ett litet och exportberoende land. Tog man bort exporten skulle BNP falla med 50 procent.
Så nu när den svenska exporten minskar är det fullt förståeligt att man på näringsdepartementet drar djupa suckar av oro. För det är ju exporten som legat till grund för den välfärd som vi byggt – och bygger upp.
Mörka moln tornar upp sig vid horisonten. Britterna är på väg att lämna EU och i USA talar den blivande presidenten Donald Trump om isolation, protektionism och tullar, inte om frihandel. Lägg därtill att Sveriges position som världsledande kunskaps- och innovationsnation blir alltmer ifrågasatt.
70 procent av Sveriges export går till EU. Tyskland, Storbritannien, de nordiska länderna, Frankrike och Italien tillhör de som handlar mest av oss. USA köper ungefär lika mycket som Storbritannien gör.
Det är i skenet av detta som dagens besök i Skellefteå av närings- och innovationsminister Mikael Dambergs (S) ska ses. Han är här för att presentera regeringens satsning på sex regionala exportcentra. Ett av dessa är placerat i Skellefteå.
Det är en del i det 22-punktsprogram som regeringen presenterade i sin exportstrategi för lite mer än ett år sedan.
Regionala exportcentra är en blygsam start. I ett första steg handlar det om att lansera ett digitalt stöd, det vill säga en regional webbsida med information om exportrelaterade frågor. Ungefär som att gå in i ett snabbköp där man själv måste leta upp och plocka ihop de varor man behöver.
I framtiden kan det bli aktuellt med någon form av fysisk etablering.
Förra året uppgick Västerbottens varuexport till 13 miljarder kronor. Så det är mycket pengar det handlar om.
I tider som dessa när den stora tillväxten inte längre sker i EU-länderna och isolation och protektionism hotar svenska export är det viktigt att regeringen agerar. Sverige behöver hitta nya marknader för att inte förlora sin position som ett framgångsrikt exportland.
Då är den stora frågan: Är det rätt väg som den S-ledda regeringen vandrar?
Att göra det lättare för små och medelstora företag som vill nå internationella marknader är naturligtvis riktigt och viktigt. Men det är knappast det som står högst upp på önskelistan – så här i julklappstider.
När revisions- och redovisningsföretaget PWC undersökte saken handlade det i stället främst om enklare regelverk (85 procent) och lägre skatter (79 procent).
Till Dambergs förmodade stora glädje ansåg 74 procent att det är viktigt, eller mycket viktigt, att öka samarbetet mellan näringsliv och samhällets aktörer. Vilket satsningen på sex regionala exportcentra kan sägas vara.
Så det är bra att regeringen agerar. Men sex regionala exportcentra kommer inte att vara alexanderhugget som slutgiltigt löser den gordiska knuten. För det behövs det också andra åtgärder.
Som avslutning en fråga till Mikael Damberg: Om nu regeringen är beredd att underlätta för Västerbotten med den ena handen, varför envisas med att försvåra med den andra.
En kilometerskatt för tung lastbilstrafik är en skatt på avstånd. Och sådana finns det gott om i norra Sverige.
Att stimulera att mindre gods går med lastbil är lovvärt. Men för stora delar av näringslivet, inte minst här i norr, finns inga alternativ.
- Fotnot: Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) har tillsammans med regionrådet Erik Bergkvist (S) skrivit en debattartikel i ämnet som kan läsas på denna tidnings debattsida.