Mikael Bengtsson: Uppgivenheten måste tas på allvar

Ledare. Men om ingenting görs, om brottet avskrivs samma dag som det anmäls, i brist på bevis. Är det då konstigt att folk tappar tilltron till polisen? Att de tar saken i egna händer? Där samhälle, polis och rättsväsende inte räcker till träder de ”rättrådiga medborgarna” in, tar på sig polisens roll, blir de som står för ordning och trygghet.

Foto: Johan Nilsson/TT

Politik2018-05-16 07:00
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Det finns en tyst överenskommelse, ett oskrivet kontrakt, mellan samhälle och medborgare.

Vi betalar skatt och får tillbaka allehanda samhällsservice.

En växande del av befolkningen upplever att kontraktet inte håller måttet, att samhällets service inte motsvarar pengarna och förväntningarna. Vårdköerna växer och polistätheten är den lägsta på tio år. Tusentals har lämnat kåren. Vad har de politiska partierna för svar till de väljare som tycker sig få allt mindre för skatten?

Statsminister Stefan Löfven (S) har lovat 14 000 fler anställda i vården till 2022, utöver de tiotusentals som går i pension och måste ersättas. Både den socialdemokratiskt ledda regeringen och oppositionspartierna vill satsa på polisen. Frågan är bara hur man ska få tag på all utlovad sjukvårdspersonal och alla dessa nya poliser.

Bristen på poliser har hamnat i fokus inför valet. De som bor på landsbygden har fått vänja sig vid att polisen är långt borta; både i verkligheten, i form av kilometrar och mil, och mentalt. Nu börjar även folk och företagare i tätorterna att ge upp. Vill det sig riktigt illa tar medborgargarden lagen i egna händer.

Det finns 95 orter i Robertsfors kommun. En av dessa är Ånäset med sina knappt 700 invånare. Där har flera företagare gett upp när det gäller att få hjälp av polisen vid inbrott, berättade SVT Västerbotten i måndags (14/5 2018).

”Ja, jag har gett upp”, säger till exempel Magnus Ahlback, ägare till campingplatsen.

Ena dagen ett brev från polisen att anmälan är mottagen, andra dagen ett nytt brev som berättar att utredningen är nerlagd i brist på bevis.

Nu är det inte enskilda poliser som ska klandras, lika lite som sjukvårdspersonalen ska anklagas för att ha orsakat de växande vårdköerna. Nej, problemen finns längre upp i hierarkin. I polisens fall handlar det om en omorganisation som var lika gigantisk som den var dåligt förankrad hos personalen.

Vad ska västerbottningar utsatta för brott göra?

– Anmäl. Anmäler man inte så skapar man tjuvar. Vi behöver alla anmälningar när vi planerar vilka resurser som ska sättas in, säger Lars Westermark, lokalpolisområdeschef för Skellefteå, Norsjö och Malå till SVT Västerbotten.

Men om ingenting görs, om brottet avskrivs samma dag som det anmäls, i brist på bevis. Är det då konstigt att folk tappar tilltron till polisen? Att de tar saken i egna händer? Där samhälle, polis och rättsväsende inte räcker till träder de ”rättrådiga medborgarna” in, tar på sig polisens roll, blir de som står för ordning och trygghet.

Så långt har det inte gått i Ånäset.

Det är fyra månader kvar till valet. Tonläget i debatten har skruvats upp, skärpan i retoriken vässats.

Medan politiker strör pengar över sjukvård, polis och rättsväsende, utan att närmare fundera på var alla utbildnings- och anställningsbara finns, funderar campingägaren Magnus Ahlback och verkstadsägaren Thomas Wiksten i Ånäset om de då ska anmäla nästa inbrott eller inte, om det ens är lönt.

På ett mer pedagogiskt sätt kan knappast avståndet mellan makten och verkligheten beskrivas.

Det finns en tyst överenskommelse, ett oskrivet kontrakt, mellan samhälle och medborgare. Vi betalar skatt och får tillbaka allehanda samhällsservice.

Det är fler än Svenskt näringslivs förre ordförande Leif Östlings som undrar: ”Vad fan får jag för pengarna?”