Mikael Bengtsson: Socialdemokraterna har sagt sitt, igen

Ledare. Även om Skellefteå har bättre förutsättningar att klara befolkningsutmaningen än många andra kommuner gäller det att gasa och bromsa samtidigt. Det behövs stora investeringar för att Skellefteå ska bli en attraktiv kommun att leva, bo och verka i samtidigt som det finns en botten även på den här kommunens skattekista.

De båda socialdemokratiska kommunalråden Lorents Burman och Maria Marklund presenterade en budget med väldigt få nyheter.

De båda socialdemokratiska kommunalråden Lorents Burman och Maria Marklund presenterade en budget med väldigt få nyheter.

Foto: Yvonne Rönngren

Politik2018-05-03 07:00
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.
De båda socialdemokratiska kommunalråden Lorents Burman och Maria Marklund presenterade en budget med väldigt få nyheter.
De båda socialdemokratiska kommunalråden Lorents Burman och Maria Marklund presenterade en budget med väldigt få nyheter.

I tisdags sa Socialdemokraterna på riksplanet sitt i förstamajtalen.

I går hade turen kommit till Socialdemokraterna i Skellefteå som presenterade sitt budgetförslag.

Det finns både skillnader och likheter evenemangen emellan. Likheten ligger i ivern att berätta hur bra det går för Sverige respektive Skellefteå. Skillnaden i att förstamajtalen innehöll valfläsk medan de som letade efter nya satsningar i kommunens budget fick leta länge.

Lite ramökningar här, och lite ramökningar där, investeringar som redan är kända. Men till slut kom den: kostnadsfri kollektivtrafik för kommunens gymnasieelever från hösten 2019. En fråga som ungdomsfullmäktige länge slagits för.

Skellefteå är inne i en glödande het investeringsperiod. Kommunen investerar mer än någonsin, kanske mest i Sverige per capita. Under perioden 2019–2023 handlar det om över 3,3 miljarder kronor. Tillsammans med de kommunala bolagen investeras ungefär åtta miljarder.

Där hade man kunnat stanna, om man bara velat se till det positiva. Men det finns utmaningar också. Fler barn och fler äldre innebär att behovet av kommunala välfärdstjänster riskerar att öka snabbare än skatteunderlaget. Därför behövs fortsatta effektiviseringar men också att smartare möta Skelleftebornas behov och krav.

Och även om Skellefteå har bättre förutsättningar att klara befolkningsutmaningen än många andra kommuner gäller det att gasa och bromsa samtidigt. Det behövs stora investeringar för att Skellefteå ska bli en attraktiv kommun att leva, bo och verka i samtidigt som det finns en botten även på den här kommunens skattekista.

Eller som oppositionsrådet Andreas Löwenhöök (M) konstaterar i en kommentar till Socialdemokraternas budgetförslag: ”Vi bör fundera över om kommunen ska bygga allt i den takt som nu presenteras, speciellt när vi ser att de skattefinansierade verksamheterna har det tufft.”

Jo, de skattefinansierade verksamheterna har det tufft. Vården, skolan och omsorgen får förvisso mer pengar, men en stor del av tillskottet kommer att försvinna i det stora svarta löne- och prisökningshålet. Skellefteå kommun måste hänga med i den allmänna löneökningskarusellen för att få behålla sin personal.

Den socialdemokratiska majoriteten och den borgerliga oppositionen brukar vara överens om mycket i det budgetförslag som S presenterar. Men när det gäller skolan så går meningarna isär. Skolan kan bli en het stridsfråga i den kommande valrörelsen, hur mycket som ska satsas på den.

Nu är det hög tid att Socialdemokraterna visar att man menar allvar med att Skellefteå ska ha en skola i toppklass, att det inte bara är vackra ord. Det gör man inte i tillräckligt stor utsträckning i budgetförslaget. I lärarbristens Sverige är det ingen bra utgångspunkt för en skola i toppklass.

Ska skolan i Skellefteå lyftas behövs mer resurser, mer pengar till själva driften.

Är det någonting som saknas i det socialdemokratiska budgetförslaget så är det en rejäl satsning på framtiden, det vill säga på skolan.

Inom några veckor kommer Alliansen att presentera sitt motförslag till budget. Det ska bli intressant att se i vilka frågor som de borgerliga partierna tar striden med S, men också hur eniga partierna lyckats bli. Att fyrklövern blev en treklöver och en fyrklöver igen tyder på att det finns interna motsättningar partierna emellan.