Mikael Bengtsson: Sluta blunda för verkligheten

Ledare. Inom vården och omsorgen har personalen tvingats springa snabbare och snabbare för att hinna med vad som ska hinna med. Arbetsmiljöverket är synnerligen välkommet till Skellefteå för att på ort och ställe ta reda på hur arbetsmiljön faktiskt ser ut.

Foto: Foto: Mikael Bengtsson

Politik2017-09-12 16:12
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Med en allt äldre befolkning står vården och omsorgen inför stora utmaningar. Redan i dag är var fjärde Skelleftebo 65 år eller äldre.

Men Skellefteå är långtifrån unikt, så här ser det ut i hela landet. Striden om skattepengarna och personalen är hård. Hårda och mjuka intressen ställs mot varandra, svaga gruppers behov av hjälp likaså. Tillväxtkommunerna är de som klarar sig bäst.

Det var höstens första kommunfullmäktigesammanträde. Valåret har därmed inletts. På plats fanns representanter för Northvolt för att berätta om sina planer. Placeras batterifabriken i Skellefteå betyder det både befolkningsökning och tillväxt. Sak samma för Västerås.

Som en ödets nyck avlöstes Northvolts dragning av socialnämndens boendeplan 2018–2027. Av en diskussion kring den vård och omsorg som är så beroende av tillväxt.

Att Miljöpartiets gruppledare Hans Brettschneider slog ett slag för den friare formen av företagsamhet, när han ifrågasatte att det hela tiden var det kommunala bostadsbolaget Skebo som bygger och förvaltar kommunens äldreboenden får betraktas som en parentes i sammanhanget, om än en klok sådan.

Nej, det var de 28 boendeplatserna på Klockarhöjden, som först skulle stängas, och som sedan inte skulle göra det, som upptog politikernas största intresse. Liberalernas gruppledare Andreas Westerberg argumenterade i kommunstyrelsen för att boendeplatserna inte skulle avvecklas innan de ersatts med nya.

Det blev också beslutet i kommunfullmäktige.

Det är nu som den kommunala vård- och omsorgssåpoperan blir märklig. När de två avdelningarna på Klockarhöjden stängdes i socialnämnden sa ordföranden Kenneth Fahlesson (S) så här: Budgetsituationen vi har gör att vi måste göra neddragningar. (Norran 15/8 2017)

Nu ska platserna få vara kvar. De ska inte stängas innan de kan ersättas med platser på det nya äldreboende som kommunen ska bygga i Skellefteå. De 84 platserna nya ska, om allt går enligt plan, kunna invigas 2019. Däremot togs inget beslut om att skjuta till pengar.

Med andra ord ska 28 boendeplatser inom äldreomsorgen, som det inte finns pengar till, få vara kvar. Bland andra Andreas Westerberg och Håkan Andersson (C) yrkade att frågan skulle skickas vidare till budgetberedningen. Men det skulle den inte göra.

Ibland är det svårt att hänga med i de politiska svängarna.

Kenneth Fahlesson såg ovanligt bekymrad ut när han äntrade talarstolen och konstaterade att det behövs äldreomsorgsplatser, men att det också behövs pengar för att driva dem. I fallet Klockarhöjden handlar det om kring 40 miljoner kronor.

Så fortsättning lär följa …

Och som ytterligare en ödets nyck: Samma dag som kommunfullmäktige i Skellefteå tog beslut om att de 28 boendeplatserna på Klockarhöjden, som det egentligen inte finns pengar till i socialnämndens budget, presenterades nyheten att Arbetsmiljöverket på uppdrag av regeringen ska genomföra en riksomfattande inspektion av arbetsmiljön inom äldreomsorgen efter larm om hög sjukfrånvaro och tusentals anmälningar om arbetsskador och arbetsrelaterade sjukdomar.

Inom vården och omsorgen, precis som i många andra yrken, har personalen tvingats springa snabbare och snabbare för att hinna med vad som ska hinna med. Många vårdtagares ”guldkant” har rationaliserats bort för länge sedan.

Arbetsmiljöverket är synnerligen välkommet till Skellefteå för att på ort och ställe ta reda på hur arbetsmiljön faktiskt ser ut.

Fotnot: SVT har tagit fram nya siffror som visar hur vanligt det är att man bor på äldreboenden. Listan toppas av Ljusnarsberg med Arjeplog på tredje, Skellefteå på 48:e, Arvidsjaur på 63:e, Norsjö på 103:e och Malå på 286:e plats (av 287 kommuner).

undefined