Bostadsbristen plågar landet.
Den gör det på fler än ett sätt.
Det som för bara några år sedan var ett storstadsfenomen är nuförtiden en realitet i de flesta svenska kommuner, stora som små. Enligt Boverket har nio av tio kommuner ett underskott av bostäder.
Skellefteå är på intet sätt förskonat. En ledig Skebo-lägenhet lockar inte sällan mellan 40 och 50 familjer som är intresserade av att hyra.
Det är många unga som vill flytta hemifrån, andra behöver byta eller saknar bostad. Men flyttkedjorna fungerar illa och många bor ”fel” utifrån sina behov. Lägg därtill att politikerna på riksplanet, av olika färg, inte har gjort sitt jobb. De har inte vågat ta tag i de stora problemen.
Som om det inte skulle vara nog.
Flyktingvågen har gjort saken än värre.
Personer med permanent uppehållstillstånd måste ha någonstans att bo. I år har ungefär 170 hamnat i Skellefteå, nästa år handlar det om 150. Kommunerna har skyldighet att under den tvååriga etableringsfasen erbjuda nyanlända bostäder.
I Skellefteå har Skebo beslutat att avsätta nio procent av sina lediga lägenheter till nyanlända. Det blir mellan 40 och 50 per år. Andra kommuner har valt att köpa bostadsrättslägenheter.
Situationen på bostadsmarknaden är en tickande bomb. Ungefär sex av tio kommuner uppger att de nyanländas behov av bostäder leder till undanträngningseffekter, att nyanlända får gå före i kön. Grupper ställs mot varandra.
För kommunerna finns inga quick fix. I Jönköping tvingades nyanlända att bo i en ombyggd bilhall, 90 personer delade på en dusch bland vägglöss och i stanken från avloppen. Det är inte värdigt ett välfärdsland som Sverige …
På lite längre sikt går det att lösa bostadsbristen. Men då måste det till rätt beslut från modiga politiker. Vilket det tycks vara ont om. För trots fortsatt högkonjunktur riskerar bostadsbyggandet att minska redan nästa år, enligt en konjunkturrapport från Sveriges byggindustrier. Det hänger ihop med politiska beslut.
Nya amorteringskrav riskerar att bromsa bostadsbyggandet, en försämrad skattesituation för fastighetsföretagen likaså. Sverige har i vanlig ordning också valt att gå längre än EU när det nya, välbehövliga EU-direktivet som ska är tänkt att försvåra skatteplanering ska implementeras.
Hur som helst gör Skebo rätt när man avsätter ett antal lägenheter till nyanlända. En bostad är ett av de allra första och viktigaste stegen på vägen in i det svenska samhället. Många av de nyanlända är morgondagens kommunalt och privat anställda; i hemtjänsten, i fabrikerna, i kollektivtrafiken, som sjukvårdspersonal.
Skellefteå är en stad som växer så att det knakar. Det byggs, höghusen och byggkranarna utgör landmärken som berättar om en tro på framtiden. Byggföretagen står formligen på kö för att tillgodose behovet av nya lägenheter nu när Nortvolt beslutat att placera sin fabrik i Skellefteå.
Samtidigt är det viktigt att inte glömma bort dem som inte har råd att betala drygt 5 000 kronor i hyra för en tvårummare. Det behövs fler billiga bostäder för låginkomsttagare, oavsett om det handlar om ungdomar som vill lämna barndomshemmet, och är på väg ut i arbetslivet, studenter eller nyanlända barnfamiljer.
Några steg i den riktningen vore bostäder med lite lägre standard, lite mindre strikta byggregler tillsammans med snabbare planprocesser.