Sverige har vÀrldens mest generösa och jÀmstÀllda förÀldraförsÀkring.
Men bra kan bli bÀttre, resonerade socialminister Annika StrandhÀll (S) och tillsatte en utredning.
En utredning som bland annat landade i att fem mÄnader i förÀldraförsÀkringen ska reserveras för pappan, att 390 av totalt 460 förÀldrapenningdagar bara kan tas ut fram tills barnet Àr tre Är, sedan fryser de inne, och att det ska bli möjligt att överlÄta förÀldradagar till utomstÄende, morfar, farfar eller nÄgon annan i barnets nÀrhet.
Omedelbart infinner sig en intressant frÄga: Om politiker vill en sak, och svensken i gemen nÄgonting annat, som att sjÀlva bestÀmma hur förÀldraledigheten ska delas upp, vems vilja Àr det dÄ som ska vara avgörande?
Att utvecklingen mot ett mer jÀmstÀllt uttag gÄr alldeles för lÄngsamt, Àr det mÄnga som tycker. Kvinnorna tar till exempel fortfarande ut 90 procent av dagarna för barn under ett Är, trots att det Àr mer Àn 40 Är sedan förÀldraförsÀkring lanserades, och mÀn tar sammantaget endast ut 27 procent av ledigheten.
Det Àr inte rimligt.
FörÀldraförsÀkringen har blivit en symbol för svensk jÀmstÀlldhet och statens vilja att styra över enskilda familjers angelÀgenheter. Men systemet byggdes för ett utopia, ett samhÀlle utan klass- och löneklyftor dÀr alla har samma möjligheter och skyldigheter.
Nu ser inte dagens samhÀlle ut sÄ hÀr, och kommer aldrig att göra det. Den politiska vÀlviljan att skapa ett jÀmstÀllt samhÀlle kolliderar dÀrför med behovet av mer flexibilitet i förÀldraförsÀkringen i stÀllet för mindre.
De rödgröna partierna har gjort det vÀldigt lÀtt för sig. De ser förÀldraförsÀkringen som en enskild, isolerad frÄga nÀr den borde ses i ett betydligt större perspektiv.
För hur hÄrt politikerna Àn blundar sÄ har arbetsmarknaden förÀndrats, och kommer att fortsÀtta att förÀndras. Kraven pÄ flexibilitet, pÄ lÄng och gedigen utbildning och inte minst pÄ vidareutbildning genom hela arbetslivet ökar.
Det Àr i den kontexten som förslaget ska ses. Familjer riskerar att förlora mycket pengar om dagarna inte gÄr att överlÄta. SÄ var det vÀl inte tÀnkt. Det var vÀl heller inte tÀnkt att förslaget riskerar att drabba ekonomiskt utsatta familjer, dÀr den ena parten tjÀnar mycket lite. För det riskerar det att göra, slÄr utredningen fast. Vilket i sin tur kan leda till att ökat behov av bostadsbidrag.
Förslaget om en ny, och enligt socialministern modern förÀldraförsÀkring illustrerar vÀl hur tvÄ lockande och önskvÀrda mÄl kolliderar med varandra, blir mer eller mindre oförenliga. à ena sidan handlar det om strÀvan efter ett mer jÀmstÀllt samhÀlle, Ä andra sidan handlar det om att försöka tillgodose arbetsmarknadens önskemÄl.
Det Àr svÄrt att fÄ det att gÄ ihop.
Samtidigt bör samhÀllet pÄ olika sÀtt uppmuntra förÀldrar som vill dela pÄ ansvaret för sina barn.
Sverige har en mycket generös förÀldraförsÀkring. Den ska vi vara rÀdda om. Men vi fÄr inte glömma bort i vilket samhÀlle den ska passa in i. Modern flexibilitet Àr sÀllan förenligt med kvotering och stelbenta tidsramar.
Fotnot: Förslaget om att utöka mÄnaderna som inte fÄr överlÄtas av förÀldrarna i förÀldraförsÀkringen till fem har inget stöd i riksdagen. Samtliga borgerliga partier och Sverigedemokraterna sÀger nej.