Mikael Bengtsson: Klimatpolitik bland piskor och morötter

Ledare. Den gröna skatteväxlingen, den miljöpartistiske politikern Birger Schlaugs hjärtebarn, är en god tanke. Men att miljöfarliga produkter och tjänster beskattas hårdare, medan skatter på arbete sänks, lär inte räcka. Om inte skatterna höjs väldigt drastiskt vill säga.

Morötter är bättre än piskor, även i klimatpolitiken.

Morötter är bättre än piskor, även i klimatpolitiken.

Foto: Steven Senne/AP Photo/TT

Politik2018-05-12 07:00
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.
Morötter är bättre än piskor, även i klimatpolitiken.
Morötter är bättre än piskor, även i klimatpolitiken.

Klimatpolitiken är viktigast för unga väljare i det stundande valet.

Det visar en nyligen gjord undersökning av Novus (SVT 20/3 2018).

Det ska vara billigt och enkelt att vara snäll mot miljön, att smutsa ner ska däremot kosta, skrev häromdagen Carina Sundbom, gruppledare för Centerpartiet i Skellefteå, i en debattartikel i Norran. (8/5 2018)

Ett konstaterande som de flesta politiker gladeligen ställer sig bakom. I varje fall de politiker vars partier befinner sig i regeringsställning, och så länge det huvudsakliga syftet är att generera pengar till statskassan, så kallade fiskala skatter.

Frågan är bara hur effektiva de skatterna är.

Det ska löna sig att arbeta snarare än att röka och supa, sa den förre finansministern Anders Borg (M) när han i april 2011 presenterade regeringens vårbudget; och höjde skatten på alkohol och tobak. Den totala alkoholkonsumtionen har minskat under den senaste tioårsperioden, men det är knappast de höjda skatternas förtjänst.

De som bor i glesbygd kör heller inte mindre för att drivmedelsskatten höjts och fortsätter att höjas. När bussen har slutat att gå återstår bara den egna bilen, cykeln eller apostlahästarna. Eller så blir familjen ett bidrag till urbaniseringen. Svensken flyger inte mindre för att den rödgröna regeringen har infört en flygskatt.

I stället kompenseras ett eventuellt dåligt miljösamvete, medvetet eller omedvetet, av att man bidrar med pengar till statskassan. Man köper sig helt enkelt fri. Betalar du bara är det ok att smutsa ner och förstöra hälsan med röken och kröken.

Samtidigt som de allra flesta är medvetna om att någonting måste göras.

Konsumtionen av världens naturresurser ligger 20 procent högre än vad naturen tål. Haven blir varmare och surare, glaciärerna och Arktis isar smälter (FN:s klimatpanel och National Snow and Ice Data Center), naturkatastrofer som stormar, översvämningar och värmeböljor har femdubblats sedan 1970-talet (World Meterological Organisation). Det är världens fattiga som drabbas värst redan i dag och bedömningen är att de kommer att drabbas värst även i framtiden,

Det finns således även ett rättvise- och solidaritetsperspektiv inbyggt i den globala klimatkrisen.

Den gröna skatteväxlingen, den miljöpartistiske politikern Birger Schlaugs hjärtebarn, är en god tanke. Men att miljöfarliga produkter och tjänster beskattas hårdare, medan skatter på arbete sänks, lär inte räcka. Om inte skatterna höjs väldigt drastiskt vill säga. Så drastiskt att både bilen och semesterresan blir för dyr.

Ur det perspektivet är det klokt att titta lite närmare på Centerpartiets förslag, ett grönt avdrag, ett rot-avdrag med fokus på miljön.

Det ska fungera som rot-avdraget, vilket innebär att man får rabatt direkt på räkningen. Det kan till exempel handla om att installera solceller på taket, lagra energi i batterier eller sätta upp en laddbox till elbilen, fortsätter Carina Sundbom på Norrans debattsida.

För den familj som tvekar; har vi råd med solceller på taket, har vi råd med en laddbox till bilen, är bidrag bättre än ”straffbeskattning”, morot före piska. Självklart går det att diskutera nivåer och regelverk i Centerpartiets förslag, men själva grundtanken är god.

Låt sådana kloka tankar, ja, hela klimatpolitiken, få plats i den kommande valrörelsen.