2045 beräknas det finnas över en miljon personer i Sverige som är 80 år och äldre.
En enorm utmaning för kommunerna och landstingen/regionerna. Sveriges kommuner och landsting (SKL) har länge varnat för en skattechock.
Det lackar mot val. De äldres situation är en fråga som det både går att vinna och förlora röster på. Det är också en fråga som med jämna mellanrum debatteras i kommunfullmäktige.
Socialnämndens ordförande Kenneth Fahlesson (S) är oroad. Det har han all anledning att vara. Redan i dag råder det brist på lägenheter i Skellefteå, och värre lär det bli. Samtidigt ökar behovet av anpassade boenden.
I en interpellationsdebatt med Liberalernas gruppledare Andreas Westerberg kring väntetiden mellan beslut och plats i särkilt boende inom äldreomsorgen konstaterade socialnämndens ordförande: Väntetiden är inte rimlig. Det här visar på ett behov av att det byggs nya särskilda boenden och trygghetsboenden i Skellefteå.
Med andra ord: Det råder platsbrist.
De äldre får betala priset för kommunens dåliga framförhållning.
Norranjournalisten Ulrika Andersson har på nyhetsplats i dagens tidning granskat de äldres boendesituation i Skellefteå. Granskningen kan sammanfattas med orden: Ekvationen blir svår att lösa, om den ens går att lösa, utan att ta till drastiska åtgärder.
Självklart går ekvationen att lösa, frågan är snarare vad som behövs för att lösa den.
Mer pengar till olika former av boenden är en självklarhet, det kommunala bostadsbolaget Skebo måste ta sitt samhällsansvar, men då måste de först få tydliga signaler från ägarna, kommunen, men framför allt handlar det om att använda pengarna klokt.
Hur länge ska till exempel det närmast rabiata socialdemokratiska motståndet mot privata aktörer inom vård och omsorg fortsätta?
Skellefteå, Sverige och Europa har en åldrande befolkning. Det ställer nya krav på hela samhällsorganisationen. En prognos visar att kostnaderna för äldreomsorg och sjukvård kan komma att öka med 270 procent fram till 2040.
Oavsett vilket boende, oavsett vilken vårdform så är det kostnader som helt eller delvis hamnar hos kommunen.
Kenneth Fahlesson hoppas att fler trygghetsboenden ska minska trycket på de särskilda boendena. Men då gäller det också att någon vill bygga. Skebo planerar för tre nya trygghetsboenden, men det är långt ifrån tillräckligt. Dessutom handlar det om att bygga om, inte bygga nytt.
Allt färre platser, lång kö till trygghetsboende, är rubriken på Norrans granskning.
Min fråga till kommunledningen är: Kommunen gör hela tiden prognoser, nästan allt finns i siffror och tabeller. Vad är det som gjort att ni inte kunnat förutse utvecklingen? Och om ni kunnat förutse den, varför har så lite gjorts för att mildra effekterna av att de äldre blivit fler?
Behovet av fler vård- och omsorgsboenden är stort – antalet personer i kö är ett tydligt tecken på att kommunens platser och åtgärder inte räckt till.
Skellefteås äldre är värda en värdig omsorg och en kommunledning som tar deras behov och önskemål på allvar.