Vård i livets slutskede bör ges så nära hemmet som möjligt.
Axlagården, Västerbottens enda hospice finns i Umeå.
Antingen accepterar man att det är så, eller så försöker man göra någonting åt det.
Landstingspolitikern Carin Hasslow (L) gör det sistnämnda. För andra gången på kort tid har hon skrivit en motion till landstingsfullmäktige om att utreda behovet av ett hospice i Skellefteå. Första gången sa den rödgröna landstingsmajoriteten nej med motiveringen att det redan ges palliativ vård, vård i livets slutskede, i andra former.
Nu har socialnämnden i Skellefteå också hakat på. En enig nämnd beslutade vid sitt senaste sammanträde att behovet av ett hospice i Skellefteå ska utredas. Bakgrunden är en annan motion från Liberalerna, som tycker att Skellefteå behöver olika alternativ för vård i livets slutskede.
Låt mig skicka med en hälsning till de rödgröna i landstinget: Om ni säger nej en gång till visar det på en total brist på verklighetsförankring. Låt mig samtidigt skicka med en hälsning till de rödgröna landstingspolitikerna från den norra länsdelen: Tänk om ni någon gång tänkte mer på de väljare som valt er än på partilinjen.
Att tackla döden är något av det svåraste som finns. Den kommer alltid olämpligt och olägligt. Med ett hospice i närheten kan den döende i lugn och ro ta farväl av sina nära och kära med stöd av kunnig personal. Många sjuka vill vårdas hemma i livets slutskede, men det finns också de som inte vill göra det, som inte vill dö hemma.
Däremot är det en självklarhet att man vill ha sina nära och kära omkring sig när man är svårt sjuk och döende. Då kan de 13 milen mellan Skellefteå och Umeå upplevas som en oöverstiglig körsträcka. Hinner jag fram eller gör jag det inte.
Svenska palliativregistret är ett nationellt register för alla som vårdar människor i livets slutskede. Där finns bland annat uppgifter om dödsplats. Mellan november 2016 och oktober 2017 avled två vårdtagare från Skellefteå Norsjö-området på Axlagården, 109 från Umeå med omnejd. Det är siffror som talar sitt tydliga språk.
Men problemen slutar inte där. Den avancerade hemsjukvården och det palliativa teamet i Skellefteå gör förvisso ett fantastiskt arbete. Men ibland räcker inte den avancerade hemsjukvården till. Ibland kan smärtorna för en cancerpatient bli så svåra att hen måste läggas in, både för sin egen och för sina anhörigas skull.
Skillnaden mellan en kvalificerad medicinsk omvårdnad i en rofylld och harmonisk miljö, kombinerad med en helhetssyn på människan där såväl andliga och existentiella som kulturella och fysiska behov blir tillgodosedda, och ett lasarett med stressad och pressad vårdpersonal går knappast att mäta.
När Carin Hasslows första motion nobbades av landstingsfullmäktige kunde Karin Lundström (S), Kåge, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, tänka sig ett hospice, liknande det i Umeå, som drivs av en stiftelse, ett privat hospice-initiativ. Ungefär samma linje är Kenneth Fahlesson (S), ordförande i socialnämnden, inne på.
I ett pressmeddelande konstaterar han: Flera av oss i nämnden ser Axlagården i Umeå som ett fint exempel på väl fungerande palliativ vård. Axlagården drivs av en stiftelse, och vår kommande utredning får visa hur vi här bäst kan driva och erbjuda våra invånare ett bra hospice i Skellefteå.
Då har både Västerbottens läns landsting och socialnämnden i Skellefteå gläntat på dörren för privata vårdgivare att driva ett hospice i Skellefteå. Men vem som driver det är egentligen inte huvudsaken. Det viktiga är att någon gör det. Människovärdet måste stå i centrum från första till sista andetaget. Allt annat är otänkbart.