Tanken var att det skulle bli Skellefteås nya landmärke.
Ett kulturhus/hotell mitt i centrum som skulle låta tala om sig långt utanför kommunens gränser.
Men allt gick inte enligt planerna.
Intresset från hotellkungen Hilding Holmqvist och kompani svalnade. Byggstarten sköts upp. Den bakomliggande orsaken sägs vara att bygget i trä skulle bli så dyrt att det skulle bli svårt att få ekonomin att gå ihop.
Från kommunens sida heter det dock att stoppet berodde på ”ett ökat intresse för att investera i Skellefteås fastighetsmarknad”.
Nu är det upp till kommunen att bevisa det.
Vid dagens kommunfullmäktigesammanträde ska hotellfrågan diskuteras. Nystarten, omtaget, eller vad man nu ska kalla det innebär, i korthet att Skellefteå Industrihus blir byggherre för det nya hotellet, som sedan ska säljas och drivas av en privat aktör. De förhandlingarna är inne i ett känsligt läge, hemlighetsmakeriet är omfattande.
Om förhandlingarna inte går i lås står kommunen där som ägare till ett hotell.
Kristdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna och Sverigedemokraterna säger nej till det nya upplägget. ”Vi ska hålla på med skola och omsorg – inte lyxhotell”, säger till exempel oppositionsrådet Andreas Löwenhöök (M). Övriga partier säger ja. Vad juridiken säger kan bli en senare fråga, om beslutet överklagas.
Utan att gå in på den finstilta juridiken måste man konstatera att Skellefteå kommun försatt sig i ett prekärt läge. För att kunna driva den kongressverksamhet som man hoppas på måste hotellet byggas, dagens hotellkapacitet räcker inte till, varken kvantitets- eller kvalitetsmässigt.
Men frågan är om det bryter mot kommunallagen.
Det kommunfullmäktige har att ta ställning till handlar inte bara om hotellet och hotellbygget som sådant, det handlar om den mångåriga kulturhusdrömmen ska kunna förverkligas eller inte. För projekten hör ihop.
Säger kommunfullmäktige mot förmodan nej innebär det att kulturhusbygget/hotellet inte går att genomföra som tänkt. Säger kommunfullmäktige ja finns det en risk att beslutet överklagas, och om förvaltningsrätten anser att kommunen bedriver hotellverksamhet kan beslutet upphävas.
Vilket beslutet än blir så finns det en risk att hela projektet hamnar på ruta ett igen och måste skjutas på framtiden.
Självklart behöver Skellefteå ett hotell. Det hade varit mycket olyckligt om projektet snubblat på mållinjen. Ett hotell i kombination med en toppmodern anläggning, som kan ta emot riktigt stora kongresser, är en viktig strategisk satsning. Men lika viktigt är det att allt går rätt till.
Moderaterna har tidigare varit med på idén om ett kulturhus/hotell men är nu drivande i försöken att stoppa det nya upplägget. Partiet har menat att det är marknaden som ska sköta den här typen av etableringar och satsningar, inte kommunen. Frågan är vad som ligger bakom partiets ställningstagande.
Det skulle inte förvåna om det finns valtaktiska överväganden bakom deras beslut. Det går att vinna röster på att vara tydlig med att man hellre vill se satsningar på vård, skola och omsorg än på ett risktagande i hotellbranschen och i kultur.
Att det finns krafter som inte vill ha ett kulturhus är ingen hemlighet.
Socialdemokraterna kommer tillsammans med Liberalerna, Centerpartiet och Vänsterpartiet att säga ja till hotellbygget, vad juridiken kommer att säga, om beslutet överklagas, är en helt annan sak.