Norran har granskat några av Skellefteå kommuns byggprojekt.
Det finns en gemensam nämnare; nästan alla har blivit dyrare, i vissa fall betydligt dyrare.
På tisdagen var det dags för debatt i kommunfullmäktige. Bakom den knastertorra rubriken ”Revidering av investeringsbudget för projekt ABK (Anderstorp, Balder och Kaplan” döljer sig 145 miljoner skäl för oppositionen att angripa Socialdemokraterna. För det är så mycket dyrare – 145 miljoner kronor – som ABK-projektet blivit.
Eller rättare sagt; det är så mycket av fördyringen som man valt att vilja förklara.
Men den borgerliga oppositionen har inte skött sina kort. Andreas Westerberg, gruppledare för Liberalerna, var ärlig när han i slutet av debatten konstaterade: ”Vi har inte gjort vårt jobb”. Det var många politiker som drabbats av eftertankens kranka blekhet.
Även om den politiska majoriteten bär huvudansvaret handlar det också om att oppositionen missat en av sina viktigaste uppgifter; att granska majoritetens göranden och låtanden. Förnöjd kunde kommunalrådet Lorents Burman konstatera att ”ni har alla varit med och beslutat”.
Det måste kännas bittert för Alliansen att se en chans som denna att kunna angripa Socialdemokraterna gå förlorad, ett valår och allt.
Andreas Westerberg tänkte på eleverna och ville att besparingar på grund av dyra lokaler ska tas på annat håll. Det ville inte S. Med andra ord finns en uppenbar risk att det blir eleverna som får betala kommunens ekonomiska förehavanden – och så ska det naturligtvis inte vara.
Klubban föll efter ungefär en timmes rätt avslagen och väldigt förutsägbar debatt. Det enda som möjligen kan noteras på pluskontot är ett löfte från Lorents Burman att kommunfullmäktige ska ta tydligare beslut, så att alla förstår vad de beslutet, för att använda hans egna ord.
Men debatten om skolan stannade inte där. Kristdemokraternas Lena Sandberg ville diskutera porrfilter till skoldatorer. På ytan en tämligen okontroversiell fråga, ungefär hälften av Sveriges kommuner har redan installerat porrfilter på skoldatorer.
Låt mig börja med att vara tydlig; det porrindustrin sysslar med är förkastligt, oacceptabelt, människoförnedrande och därtill en hel del annat. Men det finns ett problem. Sätter man in ett porrfilter på skolans datorer behöver man fundera över en hel del annat som figurerar på nätet.
Det hade barn- och grundskolenämndens ordförande Fredrik Stenberg (S) gjort, tänkt till alltså. Han menade att ett porrfilter också skulle utestänga unga från möjligheten att leta efter helt okej sexualupplysning.
Ska vi ha ett filter för nazister och nazistpropaganda, ett för filmad misshandel på sociala medier, ett för alkohol, ett för spel och dobbel, och så vidare? Det finns oerhört mycket som vi vill att våra ungdomar inte ska syssla med.
Problemet är bara att det finns så oerhört mycket mer än porr som är skadligt för barn och unga.
Vad ska vi censurera, och vad ska vi inte censurera?
Den frågan hade Lena Sandberg inga svar på, men det är en fråga som måste diskuteras, debatteras och helst kunna besvaras i samma andetag som vi diskuterar porrfilter på skoldatorerna.