Fråga: Hur ska man kunna skydda sig mot terrorattacker, som den mot tidningen Charlie Hebdo i Paris.
Svar: Det går inte, tyvärr, det går aldrig att fullt ut skydda sig mot sådana illdåd, hur mycket vi än försöker skydda oss.
Du är övervakad. Det finns kameror överallt, varje gång du använder ditt betalkort så registreras det, fartkameror och vägtullar kan avslöja hur du rör dig, mobiltelefonen skvallrar om var du befinner dig, i princip allt du gör på nätet bokförs.
Bröderna Kouachi var ”kända av polisen”, både den amerikanska och den franska, bedömdes som potentiella terrorister. Ändå kunde de genomföra dådet i Paris, de lyckades slinka igenom säkerhetsnätet. Attentatet var över på fem minuter.
Efter 11 september-attackerna har västvärldens ledare enats om mer övervakning och kontroll. Men har världen blivit säkrare? Förmodligen har den blivit det, i varje fall om man ska tro på vad respektive lands säkerhetstjänst säger. I Sverige har Säpo koll på omkring 200 våldsbejakande islamister, samma säkerhetspolis uppger att man avvärjt flera planerade terrorattacker.
Däremot lyckades man aldrig stoppa självmordsattentatet i julhandeln i Stockholm 2010.
För varje ny terrorattack, som den i Paris, höjs det röster för ännu mer övervakning, ännu mer kontroller. Det hade inte gått många dagar förrän ministrar från Europa och USA var överens om ännu mer övervakning av internet, ännu mer övervakning av resor och resemönster.
I den ena vågskålen finns behovet av att försöka stoppa, eller i varje fall minimera, antalet terrorattacker, i den andra hotet mot det fria samhället, med allt vad det står för i form av öppenhet, integritetsskydd, yttrandefrihet och demokrati.
Så vad ska man göra, förutom att övervaka mer och samarbeta bättre länderna emellan?
Det är dessutom åtgärder som inte är helt okontroversiella, även om syftet är gott.
Italiens premiärminister, socialdemokraten Matteo Renzi, har föreslagit en gemensam underrättelsetjänst för EU. Det talas om ändringar av reglerna för den fria rörligheten inom Schengen-området. Sverige borde vid det här laget ha skärpt lagstiftningen kring så kallade terrorresor, det vill säga utbildas av eller strida för terrorgruppen.
Minst lika viktiga är de förebyggande insatserna för att motverka radikalisering. Bästa sättet är förmodligen att bemöta alla människor värdigt, respektera dem och deras religion, ge dem arbete och bekämpa bostads- och skolsegregering.
Det är viktigt att med alla till buds stående medel bekämpa extremism. Men lösningen mot extremism kan aldrig vara mer extremism.