Allt fler efterfrågar allt mer ekologiska produkter.
I affärerna jagas det ekologisk märkning på allt från frukt och grönt till kött, fisk och ägg. Matkassen blir några kronor dyrare, ja, men många tycks vara beredda att betala vad det ekologiska kalaset kostar.
Ekologiska produkter och ekologisk produktion ifrågasätts inte ostraffat. Det blev Holger Kirchmann, Lars Bergström, Thomas Kätterer och Rune Andersson, fyra professorer verksamma vid Sveriges Lantbruksuniversitet, varse i höstas. I en debattartikel i Dagens Nyheter (16/11 2014) konstaterade de bland annat att: ”Konsumenter får varken bättre livsmedel eller en bättre miljö om de köper ekologiskt odlad mat.”
Det fanns de som inte höll med, för att uttrycka sig milt och försiktigt.
I klartext drog en armé av gröna riddare ut till det ekologiskas försvar.
Att veta vad som är rätt och riktigt är inte helt lätt. Vissa forskare pekar på den ekologiska produktionens fördelar, andra på dess nackdelar. Vilket läger vi konsumenter slutligen hamnar i handlar förmodligen mer om tro än om vetande.
Stanforduniversitetet i USA konstaterar exempelvis i en studie att ekologisk mat inte innehåller mer vitaminer och näringsämnen än annan mat. Något som många tidigare hävdat.
Den gröna armén drog ut igen.
Att du och jag, som enskilda konsumenter, handlar mer utifrån tro än utifrån vetande må vara sin sak. Lite mer problematiskt blir det när det offentliga – till exempel kommuner och landsting – gör sina inköp utifrån trender i samhället snarare än utifrån vetenskapligt vetande. Då ska man också komma ihåg att 2012 spenderade den offentliga sektorn 1,6 miljarder kronor på ekologisk mat, enligt Lantmännens riksförbund.
Nu ska Västerbottens läns landsting satsa på ekologisk mat. Målet är 25 procent. Fokus ska ligga på närproducerat och ekologiskt. Ett steg i rätt riktning, tycker säkerligen många, landstinget har tidigare legat i botten när det gäller ekologiska livsmedel. En onödig fördyring av matkontot, eftersom ekologisk mat inte innehåller mer vitaminer och näringsämnen, tycker andra.
Nej, landstinget ska inte låta bli att köpa in ekologiska livsmedel. Däremot borde man ha ett lite mer kritiskt förhållningssätt, ifrågasätta den gröna armé som lovsjunger allt som är ekologiskt. Inte minst mot bakgrund av att maten med största sannolikhet blir dyrare än om landstinget hade köpt in konventionellt odlade livsmedel.
Pengar är som bekant ingenting som Västerbottens läns landsting har för mycket av.