– Hur gör du när du pyser hål på mallgrodorna?
– Du visar upp att du har större kunskap.
Marit Paulsen (FP), som i onsdags stämplade ut från såväl Europaparlamentet som från politiken i stort, svarar blixtsnabbt när hon intervjuas i SVT:s ”Min sanning” (17/2 2015).
I flera decennier har hon varit en av Sveriges färgstarkaste politiker, under de senaste åren med fokus på mat och djurhållning, men hon kommer sannolikt främst att bli ihågkommen för sitt Europaengagemang. Inför EU-folkomröstningen 1994 personifierade hon ja-kampanjen och 2003 förespråkade hon att Sverige skulle införa euro.
– Är du nöjd? frågar P 1-morgons reporter (30/9 2015).
Här dröjer svaret:
– Ja, det är jag. Samtidigt som jag inser att när jag nu går ut så står den Europeiska unionen och det europeiska samarbetet inför sin första verkliga kris. Den kris vi ser i dag, som till mycket stor del just nu är beroende av krigstillståndet i Syrien, Irak, Afghanistan etcetera, hela det området – det är bara de första regndropparna av den regnskur som väntar.
Det är hårda ord från en politiker som har tillbringat drygt elva år i Europaparlamentet och som så sent som i februari fastslog att EU:s främsta uppgift är att vara en konfliktlösningsmekanism, vilket hittills har fungerat.
Inte minst med tanke på att Marit Paulsen tror så mycket på unionen att hon 1998 bytte från Socialdemokraterna till Folkpartiet, där hon blev andre vice ordförande, på grund av partiernas skilda inställning till EU. Ett lyckokast för liberalerna, då Paulsens personliga popularitet har bidragit till FP:s framgångar i EU-valen.
Det är inte oförtjänt. Tillsammans med den före detta EU-parlamentarikern Isabella Lövin (MP), numera biståndsminister, har Marit Paulsen visat att enskilda parlamentariker från mindre länder kan göra skillnad i specifika sakfrågor. EU:s djurhälsolag kallas ”Marits triumf” och Paulsen har sett till att den svenska salmonellakontrollförordningen har hamnat på EU-nivå (Expressen 29/9 2015).
– Vad drömde du om? frågar Anna Hedenmo, programledare för ”Min sanning”.
– Ett absolut fredligt och sammanhållet Europa.
Det på samma gång drömmande som konkreta svaret är ord som dagens EU-motståndare bör ta till sig. EU grundades varken som byråkratins huvudkontor eller paragrafryttarnas högborg. EU sjösattes för att skapa fred på en kontinent där väpnade konflikter snarare varit regel än undantag.
Det vet Marit Paulsen, som föddes i Norge i början av andra världskriget. Och det vet hennes efterträdare Jasenko Selimovic, som flydde till Sverige från kriget i Bosnien på 1990-talet.
Med den bakgrunden är det inte särskilt förvånande att Marit Paulsen drev på för att Sverige skulle checka in i EU – samtidigt som det är fullt förståeligt att hon drygt 20 år senare checkar ut. Det ironiska är att det sammanfaller med att Sverige äntligen börjar känna sig hemma i den europeiska gemenskapen.
Susanne Nyström