Statsminister Stefan Löfven (S), och hans minoritetsregering,drog säkert en lättnadens suck i går. De borgerliga partierna har försäkrat att de inte ska bryta loss politiska frågor ur budgeten, för att på så sätt få igenom dem, med stöd av riksdagen.
Anna Kinberg Batra (M) var inte sen med att, under alliansens presskonferens, påpeka att det var just vad som de rödgröna gjorde för ett år sedan. De var emot den borgerliga regeringens linje att höja brytpunkten, alltså att sänka skatten på högre inkomster, och bröt därför ut skatteförslaget. Därmed kunde det stoppas med stöd av Sverigedemokraterna.
Folkpartisten Carl B Hamilton varnade för att ”öga för öga, tand för tand” skulle kunna komma att gälla om de rödgröna bröt mot budgetpraxis (Dagens Nyheter 15/10 2013). Den nuvarande regeringen kan alltså glädjas åt att de borgerliga inte ger igen med samma mynt.
Alliansen ska däremot naturligtvis stå upp för sin egen politik. En del socialdemokratiska debattörer tycks mena att alliansens huvudsakliga uppgift är att se till att de rödgröna kan regera.
Till exempel har Aftonbladets ledarsida, genom Anders Lindberg, krävt att moderata riksdagsledamöter lägger ner sina röster i budgetomröstningen (Aftonbladet 5/11 2014). På så vis skulle Sverigedemokraterna hindras att fälla regeringen, resonerar Lindberg.
För svensk politik är det dock bättre att partierna lägger fram sina budgetförslag utan att snegla på Sverigedemokraterna. Folkpartiets Erik Ullenhag har en poäng, när han till TT säger att; ”När man menar allvar med att inte ge Sverigedemokraterna inflytande ska vi heller inte anpassa vår politik efter det partiet”. Att göra det, eller att avstå från att rösta på den egna budgeten, vore att inte stå upp för den politik man gick till val på.
Det finns tydliga konfliktlinjer mellan höger och vänster i svensk politik, inte minst i frågor som rör skatterna och jobben. Borgerligheten har inte för avsikt att släppa rollen som ett alternativ till en S–ledd regering. Allt cirkulerar trots allt inte runt SD.
Alliansens skuggbudget visar också att de båda blocken står varandra nära i migrationsfrågan. Något annat var inte att vänta. Därmed är det troliga att Sverigedemokraterna – vars partiledare Jimmie Åkesson är sjukskriven – röstar på partiets egen budget och därefter nöjer sig.
Löfven kan för tillfället andas ut. Men oppositionen samlar kraft, och snart sitter Fredrik Reinfeldts efterträdare på plats. Allansen räddar inte S och MP:s regering för sakens skull.