Lätt att glömma de små företagen

Det finns mycket som kan göras för att förbättra näringslivsklimatet i Skellefteå. Kommunen behöver till exempel inte driva växthus.

Det finns mycket som kan göras för att förbättra näringslivsklimatet i Skellefteå. Kommunen behöver till exempel inte driva växthus.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Politik2018-09-06 07:00
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.
Det finns mycket som kan göras för att förbättra näringslivsklimatet i Skellefteå. Kommunen behöver till exempel inte driva växthus.
Det finns mycket som kan göras för att förbättra näringslivsklimatet i Skellefteå. Kommunen behöver till exempel inte driva växthus.

Money makes the world go round.

Rollfiguren Sally Bowles är ”spot on” i musikalen Cabaret.

Den som glömt att det är företagens och löntagarnas skatter och avgifter som finansierar välfärden påminns härmed om detta. Det är därför det är så viktigt med ett gott näringslivsklimat, att kommunen håller företagarna på gott humör.

Hur det ser ut i Skellefteå råder det delade meningar om. Det röda laget tycker att det är bra, det blåa att det är bra, men inte tillräckligt bra.

Mycket har gjorts, mycket återstår att göra. Handlingsplanerna för ett förbättrat näringslivsklimat har varit många. Men det har mest handlat om kosmetik som smetats på för att dölja det grundläggande och strukturella problemet: att kommunen begränsar näringslivets möjligheter.

Hur tänker partierna kring utvecklingen av näringslivet? ”Heta frågor om näringslivet” är rubriken på en genomgång gjord av Lars Westerlund, journalist på Norran Affärsliv (5/9 2018).

När Alliansen häromsistens presenterade sin gemensamma valplattform var näringslivsfrågorna ett av åtta prioriterade politikområden: ”I Skellefteå bedrivs mycket kommunal verksamhet i egen regi. Det vill Alliansen ändra på”, skriver de.

Så är det. Det finns ingen som helst anledning att kommunen ska driva campingplatser, växthus, bilverkstäder och att syssla med fotvård. Kan någon annan göra det billigare med samma kvalitet, eller bättre till samma kostnad, ska de naturligtvis få göra det.

Skattebetalarnas pengar ska användas på ett korrekt och kostnadseffektivt sätt.

När det handlar om hur de gemensamma resurserna används får varken socialistiska eller borgerliga ideologier bli överordnad i vilken form eller hur verksamheten bedrivs. Den socialdemokratiske socialministern Gustav Möllers ord om att ”varje förslösad skattekrona är en stöld från folket” är precis lika aktuella nu som de var då.

Om allt går enligt planerna levereras de första batterierna från Northvolts gigantiska batterifabrik mot slutet av 2020. Det är den i särklass största industriinvesteringen i Sverige under senare år. Mellan 2 500 och 3 000 personer kommer att jobba inom företaget när fabriken är klar.

Att Northvolt valde Skellefteå är fantastiskt på många sätt. Men med några tusen jobb bara några få år bort är det lätt att glömma att sedan 1990 har fyra av fem nya jobb skapats i småföretag.

En sak som kan förbättra situationen för mindre företag är, precis som Alliansen konstaterar, att konkurrensutsätta den kommunala verksamheten.

Det görs bäst och enklast genom att införa utmaningsrätt. Det innebär att den som vill driva en verksamhet åt kommunen på entreprenad har rätt att utmana den kommunala verksamheten. Syftet är framför allt att pröva om verksamheter som bedrivs av kommunen drivs på bästa sätt, med hänsyn till både kvalitet och kostnader.

Det är oerhört märkligt att en sådan ännu inte införts i Skellefteå.

En annan angelägen åtgärd är att införa LOV (Lagen om valfrihet). Det hade kunnat ge fler kvinnor möjlighet att starta företag. Det hade behövts. Endast 13,2 procent av företagsledare i Skellefteå är kvinnor. Därmed hamnar kommunen på plats 203 av Sveriges 290 kommuner baserat på andelen kvinnor som företagsledare.

Men bortom utmaningsrätten, lagen om valfrihet, Northvoltfabriker och kommunal verksamhet i egen regi finns det rena rama självklarheter. Moderaternas gruppledare Andreas Löwenhöök säger i Norrans valenkät: ”Företagare ska uppskattas mer och beskattas mindre.”

”Spot on”, som man säger.