Kan Smedsberget kan också andra

Vi satsar trots allt mest på äldrevård i hela världen.

Arkivbild: Scanpix.

Arkivbild: Scanpix.

Foto: Foto: Sakine Madon

Politik2013-09-17 08:10
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Smedsbergets äldreboende i Lycksele har stått i fokus i Sveriges Televisions serie ”Sveriges bästa äldreboende”, där två äldreomsorgsexperter kallats in för att höja standarden på boendet.

Upplägget påminner om den tidigare tv-satsningen ”Klass 9A” där målet var att höja skolelevers resultat. Man kan fråga sig hur stor nytta det gör att tv-kameror och utomstående gör besök under en kort tid, men försök till förbättring ska inte förringas. Programmet om äldreboendet har dessutom följts upp med debattprogram från Umeå, ledda av Sverker Olofsson.

Bristerna i äldrevården, i såväl Lycksele som över hela landet, går att sammanfatta på följande vis: äldre får för mycket mediciner, och ibland fel mediciner, och alltför många lider av undernäring och ensamhet. Äldre själva säger sig vara missnöjda med maten och att de har tråkigt om dagarna. I stället för gemensam kvällsfika föser stressad personal ner de gamla i sängen, framför tv:n eller vid en radio. ”Väntrummet till döden” berättar en sköterska i Lycksele att äldre har kallat äldreboendet.

Från politiskt håll saknas det tvärsäkra svar på hur man ska hantera det faktum att andelen medborgare över 80 år stadigt ökar. När personal inom vården redan i dag larmar om stress, delade turer med mera, hur ska det då bli i framtiden?

Om trycket på anhöriga ökar kommer förmodligen kvinnor i högre utsträckning att vårda i hemmet i stället för att gå till arbetet. En omfattande kvinnofälla väntar runt hörnet, med andra ord. Det finns också en djup orättvisa i att de äldre som har förmågan att bråka och kräva, eller som har starka anhöriga som för deras talan, har en chans att klara sig bättre, medan de röstsvaga riskerar att prioriteras ner. Vidare vittnar många om att äldre ofta nöjer sig med det lilla och avstår från att protestera.

Det märks att yngre generationer inte engagerar sig i äldrefrågor. Ola Nordebo, politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, har en poäng när han i en av debatterna i Umeå drog en parallell till klimatfrågan. Det finns en förståelse för att klimatet är en framtidsfråga, även bland yngre. Något som, som sagt, ännu så länge saknas i diskussionen om äldrefrågor.

Allt är dock inte nattsvart: Vi lägger trots allt mest på äldrevård i hela världen och Smedsbergets äldreboende i Lycksele visar att mycket går att göra bättre, även utan ökade resurser. Rutiner, medicinering, mat, arbetsuppgifter och verksamhet kan ses över och bättras.

Om personal och äldre har lyckats och blivit gladare i Lycksele, kan de bli det på många fler platser i länet och landet.

undefined
Arkivbild: Scanpix.