I fjärran hägrar befolkningsmålet

Ledare. Skellefteå växer, men inte tillräckligt mycket. Skellefteå bygger, men inte tillräckligt mycket.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Politik2015-02-28 05:27
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Skellefteå 80 000 invånare 2030. Det är ett budskap som torde vara hart när omöjligt att missa.

Trots att projektet ännu inte är klubbat i fullmäktige är det någonting nästan alla pratar om. Det är bara att gratulera kommunens kommunikationsstrateger.

Det pratas väldigt mycket om själva målet, betydligt mindre om vad som krävs för att nå dit. Grundläggande handlar det naturligtvis om att öka inflyttningen och minska utflyttningen. Men den logiska ekvationen kräver ett par saker: att det finns arbetstillfällen och bostäder, fritid och kultur, god närmiljö och kommunikationer, och en hel del annat. Låt oss den här gången titta på bostäder och på bostadsbyggandet.

Det bor drygt 72 000 i Skellefteå, enligt SCB. För att nå befolkningsmålet måste Skellefteborna alltså bli 8 000 fler, befolkningen behöver öka med 500 personer varje år. För att de ska ha någonstans att bo behöver det byggas ungefär 4 000 nya bostäder, både småhus och lägenheter. Med en jämn befolkningsutveckling hade det behövts 250 nya bostäder varje år. I fjol byggdes det 100 och ungefär lika många kommer att byggas i år.

Med nuvarande takt byggs det för en befolkningsökning på ungefär 3 200 personer.

Det byggs helt enkelt för tillfället för lite för att kunna realisera befolkningsmålet. Men även om bostadsbyggandet skulle ta fart återstår en hel del problem att lösa. Allt fler vill bo allt mer centralt, gärna i flerfamiljshus. Bostadskön till lägenheter är lång, väldigt lång, 25 500 står i kö bara hos Skebo, 13 000 av dem är mer eller mindre aktiva, till villatomter är kön betydligt kortare. Frågan är hur mycket kan de centrala delarna av Skellefteå kan förtätas utan att staden förlorar sin identitet.

Det är alltså inte bara själva Skellefteå som behöver växa, det är omlandet också.

Ett annat dilemma är vem som ska bygga, och därmed ”betala” kalaset. När Skebo sålde ut delar av sitt fastighetsbestånd (Anderstorp) ramlade 600 miljoner kronor in i kassan. Det gör skillnad, det kan man bygga en hel del för, men inte allt. Hoppet står till att även andra byggherrar ska tycka att det är intressant och ekonomiskt försvarbart att satsa på Skellefteå: HSB, Riksbyggen och privata byggherrar och fastighetsägare.

Skellefteå växer, men inte tillräckligt, förra året ökade befolkningen med 36 personer, men skulle ha minskat med 855 utan invandringen.

Skellefteå bygger, men inte tillräckligt, för närvarande byggs det cirka 100 nya bostäder varje år, när det skulle behöva byggas 250.

Det krävs stora insatser och mycket nytänkande för att Skellefteå ska ha 80 000 invånare 2030.