Hyrpersonal är ingen bra lösning

Ledare. Hyrläkare och annan hyrpersonal inom sjukvården har blivit något av en räddningsplanka för många landsting.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Politik2015-02-27 05:32
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Utan hyrläkare skulle svensk sjukvård inte fungera.

Många hälsocentraler i glesbygd, och på mindre orter, skulle exempelvis stå obemannade.

Men myntet har två sidor, precis som alla andra mynt. Hyrläkare kostar. Eller för att vända på myntet en gång till: Det har blivit lönsamt att arbeta som hyrläkare. Så lönsamt att kostnaderna har blivit ett problem för landets landsting.

I våras trodde till exempel hälso- och sjukvårdsnämnden i Västerbottens läns landsting att underskottet skulle landa på ungefär 43 miljoner kronor. Det gjorde det inte. Det landade på 150 miljoner. En starkt bidragande orsak är att personalkostnaderna sköt i höjden, att kostnaderna för hyrläkare ökade kraftigt, främst psykiatriker, narkosläkare, patologer och radiologer.

Svensk sjukvård har med åren inte bara gjort sig beroende av hyrläkare, den håller också på att göra sig beroende av annan hyrpersonal. Sjuksköterskor, gärna med specialistutbildning, är nuförtiden ett hett eftertraktat byte. Minns förra sommarens diskussioner kring de sjuksköterskor som Skellefteå kommun försökte anställa som semestervikarier genom bemanningsföretag.

Är det här en hållbar situation?

Uppenbarligen tycker landstingen det. Annars hade de gjort ännu mer för att kunna anställa fasta läkare. I Västerbotten har till exempel allt fler arbetsuppgifter lagts på de distriktsläkare som finns, och de som inte finns. Arbetsbelastningen har förvandlats till ett betydande arbetsmiljöproblem, vilket flera distriktsläkare vittnat om.

Hyrläkare och annan hyrpersonal inom sjukvården har blivit något av en räddningsplanka för många landsting. Men att lappa och laga akut har ett pris. Den kostnaden kan förmodligen landstingen stå ut med. Räcker inte pengarna kan man ju alltid höja landstingsskatten. Nej, hyrläkare är inte i första hand ett ekonomiskt problem.

Det stora problemet ligger på ett helt annat plan – och stavas bristande kontinuitet.

Patienter ska inte behöva träffa olika läkare i princip varje gång de besöker sjukvården. De ska heller inte behöva berätta sin sjukdomshistoria om och om igen. Det brukar ju heta att ”ju fler kockar desto sämre soppa”. Översatt till svensk sjukvård: ”ju fler läkare en patient träffar desto större risk för misstag i vården.”

Dessutom är mycket av dagens moderna sjukvård uppbyggd kring olika former av teamwork. Det säger sig självt kontinuitet underlättar.

Ur de aspekterna är hyrpersonal ingen bra lösning. Se det som ett symptom på flera underliggande problem som svensk sjukvård brottas med.