Det var ett parti i medvind som samlades till valkonferens i Älvsjö i helgen. Under det senaste året har Sverigedemokraterna parkerat på mellan åtta och tio procent i opinionsundersökningarna och i torsdags presenterades en Novus-mätning som visar att 21 procent av väljarna tycker att partiets invandringspolitik är mycket eller ganska bra.
Samtidigt var det ett splittrat parti som försökte samsas i det ljusblåskimrande ljuset på scenen. På lördagen utmanade delar av den så kallade bunkerfalangen partiledningen, när de försökte få igenom en alternativ riksdagslista, där bland annat ungdomsförbundsordföranden Gustav Kasselstrand fanns med. Det är samma Kasselstrand som för några månader sedan miste sin plats i partistyrelsen, efter en konflikt mellan ungdomsförbundets nationalism och partiledningens ambitioner att ge partiet en mer socialkonservativ profil.
Den sortens konflikter är partiledningen inte ett dugg intresserad av. Den vill ”hitta konfliktytor med socialdemokratin” (Dagens Opinion, 2014-02-20) och har därför lagt till arbetsmarknadspolitik som ett av partiets mest prioriterade områden.
Efter att ha läst Sverigedemokraternas valplattform verkar det dock snarare som att SD söker konsensus i frågan. Skrivelser om höjt tak i a-kassan, rätt till heltid för anställda inom offentlig sektor och skärpta regler för arbetskraftsinvandring, skulle lika gärna kunna komma från Socialdemokraterna. Framför allt på det senare området har Socialdemokraterna och LO varit väldigt tydliga med att de, precis som Sverigedemokraterna, vill återinföra systemet med arbetsmarknadsprövning, vilket i praktiken betyder att facket ges vetorätt över vilka som får komma till Sverige och arbeta.
Sverigedemokraternas plan är glasklar. Partiet vill nå LO-väljare som känner sig hotade av konkurrensen från andra länder och som är missnöjda med socialdemokratin. SD-ledaren Jimmie Åkesson har redan påbörjat en Sverigeturné, där han besöker arbetsplatser i starka S-fästen. På så sätt hoppas partiet förhindra en rödgrön majoritetsregering och därmed behålla vågmästarrollen i riksdagen.
Det återstår att se hur det blir med den saken, men oavsett valutgång är det viktigt att övriga riksdagspartier har följande i bakhuvudet: Samma undersökning som visar att 21 procent gillar Sverigedemokraternas invandringspolitik, visar att 60 procent inte gör det. Samtidigt visar en Sifo-undersökning från i fjol att invandring inte ens kvalar in i topp tio bland väljarnas viktigaste valfrågor. Den återfinns först på 16:e plats, långt efter skola, sjukvård, sysselsättning och ekonomi.
Det betyder att det inte finns någon som helst anledning – varken för Socialdemokraterna eller något annat parti – att härma Sverigedemokraternas invandringspolitik. Väljarna vill helt enkelt inte ha den.
Susanne Nyström