Gruvoptimismen som skapar problem

Kvar står markägare med förstörd skogsmark, en 500 meter lång upplöjd väg och sex borrhål.

Foto: Foto: Sakine Madon

Politik2013-07-26 08:02
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Regeringen favoriserar gruvbolag och blundar för problem. Det senaste fallet där en konflikt uppstått rör bolaget Jokkmokk Iron Mines skadegörelse på privat mark, en förstörelse som med rätta upprör markägare. Minirallagen säger att prospekteringsborrningar på privat mark ska ske i samråd med ägaren. Först när Jokkmokk Iron Mines hade borrat klart skrevs det ett avtal – men inte med korrekt markägare.

Kvar står nu ägarna med förstörd skogsmark, en 500 meter lång upplöjd väg och sex borrhål. Bolaget erkände misstag och erbjöd markägarna 20 000 kronor, kaffepengar i sammanhanget, i ersättning.

Markägarna gick därför vidare till Bergsstaten, ansvarig myndighet, som i stället för att höja skadeståndet sänkte ersättningen till 9 160 kronor. ”Det var fruktansvärt, som att bli spottad i ansiktet”, säger sonen till en av markägarna (Norrbottens-Kuriren, 2013-07-24). Exemplet faller in i ett välbekant mönster.

I våras, när tre gruvbolag vid Blaikengruvan i Sorsele kommun stod inför konkurs, slog Mark- och miljödomstolen fast att bolagen ansvarar för att undvika en miljökatastrof med bland annat förorenat vatten. Problemet är bara det att konkurshotade bolag inte tenderar att lägga fram hundratals miljoner i skadestånd, vilket gör att skattebetalarna kan tvingas ta kostnaden.

I Grans sameby borrade det kanadensiska gruvbolaget Blackstone Nickel i Vindelfjällens naturreservat. Kvar lämnades samebyns kalvningsland saboterat. Företaget blev skyldigt samebyn skadestånd, men på grund av konkurshot visste i våras varken myndigheter eller drabbade varifrån eventuella pengar skulle komma.

Trots de många exemplen lyfter regeringen, med näringsminister Annie Lööf (C) i spetsen, ensidigt fram det positiva med gruvnäringen. Prospekteringstillstånd delas ut generöst och bolagen betalar en struntsumma i skatt. Gruvföretagen borde åtminstone behöva teckna en miljöförsäkring innan de ges grönt ljus, för att undvika förvirring och uteblivna betalningar till drabbade varje gång det går snett.

En väl fungerande gruvnäring skapar blomstrande samhällen med arbetstillfällen och bidrar med miljarder till BNP. Just därför, för att gruvdriften är så viktig, måste problemen hanteras.

När LRF höll ett seminarium om gruvpolitik under årets Almedalsvecka var det Vänsterpartiets representant, riksdagsledamoten Kent Persson, som lyfte markägarnas perspektiv. Allianspolitiker verkar däremot vara nöjda med sakernas tillstånd, medan markägare, invånare och natur tvingas ta notan när saker går fel.

undefined