Så blev det jul i år igen. Karl-Bertil Jonsson gör sin humanitära julvandring i SVT. I salen står granen så grön och grann, i köket doftar det jul från skinkan och alla kryddorna. Dagen till ära har Charles Dickens julberättelser plockats ner från bokhyllan. Jussi Björling sjunger ”O helga natt” som bara han kan.
Överflöd är granne med armod och fattigdom. Julen är den tid då klassklyftorna i vårt samhälle blir extra tydliga, klyftorna mellan de som nästan allt har och de som nästan inget har. Många är utelämnade till andra människors välvilja.
Från säker källa hörde jag en gripande historia. Hen är tio år, asylsökande, vet att familjen inga pengar har. Vad önskar du dig i julklapp? Svaret kom blixtsnabbt: Uppehållstillstånd. Vad svarar man då som vuxen: att det kan man inte få i julklapp. Du får önskan dig någonting annat, vad som helst. Hen funderade länge och väl: ”Egentligen ingenting, här har jag allt jag behöver”.
Ja, vad säger man?
Att årets julskinka var den godaste på länge.
Julen är inte bara barnens, utan även livsmedelsindustrins, stora högtid. Julbordet får ju inte se snålt och futtigt ut när släkten kommer på besök. Men överflöd skapar överskott. Varje år slänger de svenska hushållen 239 000 ton ätlig mat. Räknat på 9,7 miljoner invånare blir det nästan 25 kg per person och år. Totalt slängs 1,2 miljoner ton mat årligen, i hela kedjan från producent till konsument, enligt Naturvårdsverket.
Men överflödet är inte bara av ondo, även om matproduktionen tär hårt på jordens resurser. Rätt använt ger den enes överflöd den andres möjlighet att äta sig mätt, kanske till och med få ihop till ett litet julbord, i all enkelhet.
I Göteborg finns företaget Allwin, grundat 2007 av Simon Eisner. De hämtar den mat, som annars hade slängts från matbutiker, och kör ut den till kyrkor som i sin tur ordnar matkassar och servering till mindre bemedlade. Både Coop och Ica är kopplat till projektet. I Skellefteå finns kylskåp uppställda i många matvaruaffärer där den som vill kan dela med sig av eget överflöd.
Nej, det handlar inte om att ha dåligt samvete för att man kan unna sig lite lyx och överflöd. Det handlar snarare om att inte glömma bort att det finns människor som inte är lika lyckligt lottade.
Karl-Bertil Jonssons stränge fader Tyko trodde att alla som frivilligt gav bort någonting är kommunister. Han hade fel. I stället handlar det om grundläggande värderingar som människovärde, medmänsklighet och solidaritet. Det som julens budskap handlar om, bortom allt överflöd.
Med dessa ord: En riktigt god jul.