Kommunen har lagt ner stora resurser på att göra om och tänka nytt kring det gamla Efyran-huset. Nu står det klart att tas i bruk.
Syftet med det ombyggda huset, nu kallat The Great Northern, är att skapa en centralt belägen inkubator med fokus på digitala tjänsteföretag. Detta ska öka andelen företagare i Skellefteå.
Tanken är att människor med idéer ska kunna komma till huset för att inspireras, utveckla sin kreativitet och öka sin kunskap genom möten med andra.
I Skellefteå startas 7,6 företag per 1 000 invånare, vilket är långt under genomsnittet för landet – 11,5 företag. Det är detta som det nya huset ska ändra på.
Men i en kommun där hälften av invånarna bor utanför centralorten sätter de flesta nya och kostsamma satsningarna i staden igång en debatt om stad kontra land. Så även denna. Till viss del är kritiken befogad.
När jobben på landsbygden tenderar att bli färre är politikerna tämligen överens om att det är de boende på landsbygden som själva måste skapa nya arbetstillfällen, för sig själva och för andra, genom eget företagande.
Regeringen pekar till och med ut företagande på landsbygden som särskilt viktigt för att nå målet om minskad arbetslöshet. Det kan tyckas vara en svår uppgift, men det finns statistik som talar för att det går.
Enligt en rapport från Jordbruksverket har människor på landsbygden en stark motivation till eget företagande. Andelen företagare på landsbygden är faktiskt procentuellt sett högre än i städerna. Viljan att bo och verka på landsbygden kan i sig ge motivation till eget företagande.
Vi vet att det finns många idéer bland de människor som bor utanför Skellefteå centralort, från racingbanor till webbshopar och unika hantverk – många med internationell kvalitet och prägel.
De flesta är beroende av internet för försäljning och marknadsföring av sina tjänster. Fler idéer på landsbygden, och en ökad möjlighet att göra verklighet av dem, är centralt för att Skellefteå ska lyckas nå målet om ökat företagande.
Men är då The Great Northern lika mycket för landsbygdsbor?
Det är inte rimligt att tro att särskilt många färdas långt för att hyra en plats där bara för kreativa stämning och miljö. Framförallt inte när företagandet i grunden är för att man vill leva och verka på landsbygden.
Men måste man inte vara i centrum för att kunna ta del av huset?
Fokuseringen på digitala mötesplatser gör att det hela tiden finns ett fönster öppet – mot landsbygden och resten av världen.
Kan man inte vara där rent fysiskt kan man vara det virituellt. The Great Northern bör därför vara lika aktuellt för landsbygdsbor som för människor boende i centralorten.
Det finns bara en hake: att kunna koppla upp sig.
Ska landsbygdens företagsamhet kunna bidra till målet om fler företagare i Skellefteå krävs att billig, bättre och snabb uppkoppling görs möjlig för fler.