När jag för några år sedan intervjuade Rosita Grönfors, en samhällsengagerad romsk kvinna, berättade hon hur hennes grannar alltid anklagade henne om någon hade slarvat i tvättstugan. Familjen Grönfors var nämligen de enda romerna i grannskapet. Man anar att liknande fördomar finns inom polisen.
Biträdande chef för länskriminalen i Skåne, Petra Stenkula, säger att polisens kartläggning inte handlar om uppgifter om etnicitet. Att registret, eller analysfilen som polisen kallar det, har döpts till ”Kringresande” förklarar Stenkula med att det kunde syfta på kringresande brottslighet. Då undrar man genast hur små barn och avlidna kan göra sig skyldiga till brott. Det är just det som är så allvarligt: registreringen av ostraffade människor, en kartläggning baserad på släkt- och blodsband. Det officiella Sverige är, tack och lov, överens om hur oacceptabelt det är.
I den vidare antirasistiska debatten finns det dock röster som vill att vi kartlägger och pratar mer i termer av etnicitet. USA, där man flitigt talar om ras, ses av dessa debattörer som ett föregångsland, och tanken är att man genom att kartlägga etnicitet kan synliggöra diskriminering.
Medan en falang inom det antirasistiska lägret i Sverige vill betona etnicitet, som en metod att bekämpa rasism, varnar en annan falang – företrädelsevis liberaler, men även andra – för att det snarare kan stärka rasistiska tankemönster. En illvillig tolkning av kritiken mot kategorisering och vad som kallas identitetspolitik är att liberaler blundar för strukturer och diskriminering.
Skribenten Lawen Mohtadi skriver exempelvis, i en annars mycket läsvärd text om förtrycket mot romer, följande: ”Idag intar ledande liberaler relativt olika ståndpunkter. Erik Ullenhag / … / och EU-minister Birgitta Ohlsson talar kraftfullt för romers mänskliga rättigheter i och utanför Sverige, medan en mer ovillig falang inom partiet tonar ner och förminskar rasismens verkningar i dagens samhälle”. (Dagens Nyheter, 2013-09-24).
I själva verket har folkpartisterna Adam Cwejman och Jasenko Selimovic, debattörer som Mohtadi tidigare har kritiserat, inte förminskat rasism och diskriminering. Däremot har de kritiserat betoningen på hudfärg och etnicitet för att komma till rätta med rasism, vilket naturligtvis är något annat.
I stället för att feltolka liberal antirasism, borde fler se faran med kartläggning av etnicitet och blodsband i ljuset av polisens skandalösa register.