Sverige är fantastiskt!
En slogan så gammal att jag lyckats glömma vem som först lanserade den. Men det kan säkerligen någon vänlig läsare upplysa mig om.
Jo, Sverige är fantastiskt på många sätt och vis. Det är till exempel världens näst bästa land att åldras i, efter Norge. I varje fall om man ska tro den undersökning som den globala organisationen Help Age International sammanställt. Varje land utvärderas utifrån fyra områden: inkomst, hälsa, äldres förmåga och omgivande miljö.
Ska man däremot tro på Yngve Gustafson, överläkare och professor i geriatrik vid Umeå universitet, riskerar 15 000 svenska äldre att svälta ihjäl på grund av undernäring. De främsta orsakerna därtill är kunskapsbrist, övermedicinering och personalbrist, som gör att nattfastan blir för lång.
Den svenska välfärdsutvecklingen är fantastisk. Medellivslängden är bland de högsta i världen, 83 år för kvinnor och 79 år för män. Många får många år med relativt god hälsa efter pensioneringen. De kan förverkliga sina livsdrömmar.
Samtidigt är det en utveckling som inte bara innebär en utmaning för samhället, utan som också kräver kunskap om åldrandet och ålderdomen. Vilken är en bristvara bland Sveriges politiker: i riksdagen, i kommunerna och landstingen.
När Myndigheten för samhällsskydd och beredskap frågade Sveriges politiker vilken typ av olyckor som orsakar flest dödsfall, var det bara drygt en av tre som visste att det är fallolyckorna. 55 procent av alla dödsolyckor orsakas av fall, och det är främst de äldre som drabbas. Femåringen som cyklar omkull gallskriker i några minuter med skrapade knän, medan farbror August som ramlar i badrummet riskerar att bryta höftleden.
Är man som politiker inte medveten om var riskerna finns, var de är som störst, är risken stor att pengarna satsas på ”fel” saker. Naturligtvis är det bra att det finns en nollvision i trafiken, men minst lika viktig är en nollvision för fallolyckorna.
Jo, Sverige är fantastiskt på många sätt och vis. I ett ironiskt perspektiv är det rätt fantastiskt att så få av våra folkvalda politiker känner till att de flesta av alla dödsolyckor orsakas av fall.
Det finns goda skäl att försöka minska antalet fallolyckor. Samhällskostnaderna är gigantiska, det mänskliga lidandet likaså. I flera kommuner finns en Fixar-Malte, en hemvaktmästare som kan hjälpa till att med byta glödlampor, hänga upp gardiner och utföra andra vardagliga hembestyr. Andra kommuner erbjuder hjälp med att skadesäkra hemmen. Sjukvården kan bidra med kontroller av de äldres läkemedel.
Enkla åtgärder, men inte desto mindre effektiva.