Det är mycket som är bra med EU.
Vilket också allt fler svenskar upptäckt. Stödet för EU-medlemskapet är större än någonsin, enligt en ny Sifo-undersökning. 77 procent anser att det är bra att Sverige är medlem.
Men det finns också sådant som alls inte är bra. Men mer om det lite senare.
Mänskligheten står inför enorma hot och utmaningar. Och då handlar det inte om risken att en stor meteorit ska krocka med jorden, eller att vi är på väg mot ett tredje världskrig, ett kärnvapenkrig. Den här gången handlar det inte heller om klimatförändringarna, de som hotar att radikalt förändra livsförutsättningarna på jorden.
Det handlar i stället om en Nobelprisbelönad upptäckt. Det handlar om antibiotika. Eller rättare sagt om antibiotikaresistensen. Den som blivit en av våra stora folkhälsoutmaningar.
Först lite siffror: Infektioner av resistenta bakterier orsakar redan i dag en halv miljon dödsfall årligen. 2050 bräkas tio miljoner människor dö i antibiotikaresistenta infektioner om inga krafttag tas (Läkare utan gränser). Översatt till våra förhållanden kommer uppskattningsvis 70 000 svenskar att dö årligen 2050 i brist på verksam antibiotika (Folkhälsomyndigheten).
När antibiotikan inte längre fungerar kan en operation bli livshotande. En sårskada dödande.
Hur har det kunnat bli så här?
Det grundläggande problemet är att antibiotika under årtionden använts i stora mängder och på felaktiga grunder inom både sjukvården och lantbruket. Detta har lett till en snabb utveckling av motståndskraftiga bakterier. Vanliga infektionssjukdomar blir allt svårare att behandla. Dödligheten ökar, sjukhusinläggningarna blir längre och de medicinska kostnaderna blir högre.
Allt det där har vi insett i Sverige. Sjukvården har blivit allt mer restriktiv med att skriva ut antibiotika. Det svenska lantbruket har under lång tid arbetat för friska djur och en ansvarsfull antibiotikaanvändning. Men så är det långtifrån överallt. Enligt WHO används det globalt sett mer antibiotika till friska djur än till sjuka människor.
Det är nu som EU kommer in i bilden. På ett minst sagt oönskat sätt.
EU-kommissionen vill stoppa Sveriges möjligheter till gränskontroller när det gäller import av levande lantbruksdjur. De noggranna svenska kontrollerna har varit till för att inte farliga sjukdomar ska spridas och få fäste här. Vilket i sin tur ökat behovet av antibiotikaanvändning, vilket i sin tur ökar risken för ökad antibiotikaresistens.
Vad det handlar om är att de nya EU-reglerna för djurhandel, som införs i april 2021, inte tillåter kontroll av djuren för två virussjukdomar: paratuberkulos och PRRS (Porcine Reproductive and Respiratory Syndrome).
Att underlätta den gränslösa handeln med djur är uppenbarligen viktigare än att begränsa antibiotikaanvändningen och arbeta förebyggande mot spridningen av olika virus. Sverige med lantbruksminister Sven-Erik Bucht (S) i spetsen har försökt, men inte lyckats, övertyga tillräckligt många andra medlemsländer.
Det här är fullständigt uppåt väggarna. Man kan faktiskt konstatera att undanröjande av allehanda handelshinder är viktigare för EU än människors väl och ve. Det är dumheter som riskerar att bryta ner förtroendet för EU, även i ett förhållandevis EU-positivt land som Sverige.