Hösten 2013 avslöjades att lokalpolitiker i skånska Staffanstorp rest till fastighetsmässan i Cannes och festat för skattebetalarnas pengar.
Kommunalpolitiken i Göteborg har skakats av flera skandaler. Sedan den stora muthärvan 2010 har politiker och tjänstemän vid ett flertal tillfällen hamnat i blåsväder.
Det finns också kommunala skandaler som stannar på lokal nivå. Tankkortshärvan i Malå, som Norran avslöjade, hör till den kategorin. Anställda har i strid med kommunens riktlinjer bland annat använt kommunens bilar och tankkort när de enligt schema varit lediga.
Andreas Bergh är docent i ekonomi vid Lunds universitet och stipendiat vid Institutet för industriell ekonomi i Stockholm. Han menar att det finns ett klart mönster i alla de skandaler som drabbat och drabbar kommuner och kommunala bolag. Det handlar om korruption, misskötsel och bristande kontroll (Expressen 7/4 2012).
Låt oss vara tydliga: De personer som använt kommunens bilar privat, som använt kommunens tvätthallar, garage och verkstäder, har gjort det på skattebetalarnas kostnad. De pengarna hade gjort betydligt större nytta i den kommunala verksamheten. Så sent som i valrörelsen var kommunens dåliga ekonomi en stor fråga. Malå behöver spara omkring 20 miljoner kronor.
Den interna kontrollen har varit bristfällig, konstaterar revisions- och konsultföretaget PWC i den granskning som politikerna i Malå beställt. Tjänstemannaledningen har trots signaler om missförhållanden inte agerat tillräckligt kraftfullt, om ens alls. Man har i klartext inte brytt sig.
Ett av de stora problemen när det gäller både offentlig förvaltning och offentligt ägda bolag är att slösaktigt ekonomiskt beteende inte bestraffas på samma sätt som i privata bolag. Lägg därtill att skattebetalarnas pengar alltid finns att tillgå i kommunal verksamhet och i kommunala bolag.
När skandalen kring den tidigare textilfabriken Strykbrädan i Norrköping briserade för några år sedan – byggprojekt blev dubbelt så dyrt som planerat – skämdes kommunalrådet Lars Stjernkvist (S). Det bör även Malås dito Mikael Abrahamsson (S) göra och fundera på vilken roll han, de andra politikerna och tjänstemännen spelat.
För problemet handlar inte bara om de interna försummelserna, och att enskilda personer brutit mot kommunens reglemente. Sett i ett större perspektiv handlar det om demokratin, om medborgarnas förtroende för politiker och de offentliga institutionerna.
En naturlig effekt av skandaler, små som stora, är att politikerföraktet växer samtidigt som tilliten till de offentliga institutionerna minskar.
Vilket i sin tur banar vägen för populistiska partier. I en liten kommun som Malå behövs inte särdeles många röster för att få några platser i kommunfullmäktige och inflytande.
Om dagens politiker i Malå vill slippa den utvecklingen är det viktigt att göra rätt saker i rätt ordning. Det är som Malålistans Arne Hellsten konstaterar i Norran (3/10 2018): Vi har en lång väg att vandra innan vi har vunnit tillbaka förtroendet. /…/ Skadan som skett är så allvarlig att den eller de som är ansvariga inte borde få fortsätta inom kommunen.”
Kommunalt fusk och fuffens beror många gånger på att etiken och moralen gradvis förskjutits, ofta så långsamt att de inblandade inte ens märker det. Gränsen för när man låter kommunen stå för egna kostnader utvidgas successivt. Det kan fortsätta eftersom ingen ställer rätt frågor.
Det är en oroande utveckling, en utveckling som måste hållas tillbaka, självklart inte bara i Malå.
Det handlar om att ha en moralisk kompass.