Egen dator höjer inte elevens digitala kompetens

Ledare. Ska unga bidra till att skapa, forma och klara framtidens jobb måste de lära sig att använda teknologi för att förverkliga sina idéer. Men utvärderingar visar att eleverna upplever att IT i skolan inte leder till att de får en ökad digital kompetens.

Politik2016-11-19 07:00
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Digitaliseringen har blivit ett naturligt inslag i dagens skola.

Att alla elever har tillgång till egen dator är en självklarhet.

Att den digitala omställningen av samhället avspeglas även i skolan är inga konstigheter. Men tyvärr tenderar IT-satsningarna att handla mer om att skapa konsumenter, snarare än producenter av ny teknologi.

Digitalisering, automatisering och dataanalys gör att arbetsmarknaden förändras. Prognoser visar att över hälften av alla jobb kan komma att övertas av robotar och dataanalys.

Men det som driver denna utveckling är inte bara teknologiska framsteg utan framförallt kreativa idéer för vad teknologin framöver ska bidra med och människors krav och förväntningar på vad teknologin ska kunna göra.

Kreativitet och nya idéer i kombination med ny teknologi är framtidens konkurrensmedel – inte datoranvändandet i sig. Denna insikt tycks dock vara avlägsen i skolans digitala strategier. Med det riskerar dagens elever att bli förlorare i kampen om framtidens jobb.

I Skellefteå kommun har, som i många andra kommuner, målet länge varit att alla elever ska ha en egen dator att jobba med. Men när det målet väl är nått är vissa system redan utdaterade. Dessutom tycks målet vara tillgången till (fungerande) datorer i sig. Vad eleverna ska göra med datorerna är inte lika tydligt.

Gymnasiekontorets utvärdering av den kommunala gymnasieskolans datorsatsning konstaterar att alla elever i dag har en egen dator att jobba med, och att över 99 procent har en egen smartphone.

Det framgår att eleverna upplever att lektionerna blir roligare, och att de med datorn kan söka information, skriva, skicka mail och vara aktiv i sociala medier. Men utvärderingen visar också att eleverna upplever att IT i skolan inte leder till att de får en ökad digital kompetens.

Datorsatsningen i skolan borde rimligtvis handla om mer än att öka ungas datoranvändande. Unga använder redan dator och smartphones. En undersökning från SKL visar att nästan alla unga till och med anser internet vara så centralt att de utan det skulle ha svårt att klara vardagslivet.

Ska unga bidra till att skapa, forma och klara framtidens jobb måste de lära sig att använda teknologi för att förverkliga sina idéer, inte bara utgå från andras. Intresse för ny teknik och kreativitet borde därför stimuleras tydligare, hela vägen från grundskolan.

För att unga ska kunna bidra till framtidens jobbmarknad måste målet för IT i skolan handla om att göra fler elever till producenter, snarare än konsumenter av ny teknologi. Detta misslyckas man med i dag.