Drömmen om att placeras på kartan

Ambitionen att placera Falun på kartan, att göra orten känd, vilar mer på tro och förhoppningar än vetenskapligt vetande.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Politik2015-02-16 05:44
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Idrott är en prioriterad fråga för den nya regeringen.

Det konstaterar Gabriel Wikström (S), Sveriges nya folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister, i en intervju med Tidningarnas Telegrambyrå, TT.

Han vill värna folkrörelsen idrott, se till att den inte kommersialiseras för mycket och höja anslagen. Det är bra. Om anslagshöjningen riktar sig mot folkrörelsedelen av idrotten och ungdomsidrotten. Han vill också ha stora mästerskap till Sverige. Vilket aktualiserar frågan om vad som är en statlig angelägenhet, en kommunal angelägenhet och vad idrottsrörelsen själv ska stå för.

På onsdag börjar skid-VM i Falun. 700 deltagare från 55 länder är anmälda. Arrangörerna räknar med 170 000 besökare och en halv miljard tv-tittare. Falun ska placeras på kartan – är det tänkt. Men kostar det så smakar det. Notan för Faluns kommun (och dess skattebetalare) landar på 237 miljoner kronor. Det skulle ha kostat 80.

Samtidigt visar forskning att stora evenemang sällan är så lönsamma som dess förespråkare (ofta lokala politiker) vill göra gällande.

– Om man räknar på vad det kostar och vad man får tillbaka är det sällan det blir en lönsam affär, säger till exempel Tobias Heldt universitetslektor vid högskolan i Dalarna, som forskar om turistekonomi, till Dagens Nyheter (8/2 2015).

Någonting har gått fel när idrottstokiga Norge drar tillbaka sin OS-ansökan sedan man närmare studerat Internationella olympiska kommitténs (IOK:s) kravlista. Någonting har gått fel när nationella idrottsförbund dikterar villkoren för hur kommunala idrottsarenor ska se ut. Någonting har gått fel när mer eller mindre odemokratiska länder använder stora mästerskap som skyltfönster för propaganda: Kina och sommar-OS, Vitryssland och ishockey-VM och Ryssland och vinter-OS bara för att nämna några exempel.

Frågan vad en kommun ska lägga pengar på, och inte lägga pengar på, är brännande het i Falun. Idrott är viktigt, ja, men det är också skola, vård och omsorg. Toppmoderna idrottsanläggningar ställs mot en ishall som fått stänga på grund av mögelproblem. Ambitionen att placera Falun på kartan, att göra orten känd, vilar mer på tro och förhoppningar än vetenskapligt vetande.

Nej, Sverige ska inte låta bli att söka stora mästerskap. Däremot behöver man titta närmare på frågan vem som ska stå för notan – kommunerna, staten eller idrottsrörelsen – och hur de skenande kostnaderna ska kunna hållas nere.

För övrigt håller jag med Norransportens Roger Lindström: Skellefteå AIK borde starta ett tjejlag i ishockey – och det fortare än kvickt.