Andelen barn och äldre blir fler medan de i yrkesverksam ålder minskar.
Detta skapar utmaningar för kommande års budgetar, såväl i Skellefteå som i andra kommuner.
Den stora utmaningen blir att hitta sätt att jobba effektivare utan att samtidigt göra det än tuffare för en redan hårt ansatt grupp, de kommunalt anställda i kvinnodominerade yrken.
För Skellefteås del ska politikerna, i ett första steg, se över de verksamheter där man redan i dag har kostnader som är högre än i jämförbara kommuner. Det handlar bland annat om förskola, gymnasium och äldreomsorg. För grundskola och omsorgsyrken har Skellefteå redan lägre kostnader.
Relationen mellan resurser och kvalitet är inte alltid självklar.
Men mindre resurser verkar ofta hänga samman med sämre arbetsmiljö.
Skola, vård och omsorg är yrkeskategorier som generellt sett är kvinnodominerade. Det är områden som redan i dag mött både besparingar och effektiviseringar. Det är verksamheter som har en sämre arbetsmiljö än övriga arbetsmarknaden.
Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och forskning har gjort en genomgång av de undersökningar som finns kring arbetsmiljön i kvinnodominerade sektorer i Sverige.
Resultaten visar att dessa grupper har arbetsmiljöförhållanden som innebär en alltför hög arbetsbelastning, lågt inflytande över jobbet, svårigheter att sova på grund av att man tar arbetet med sig hem, utsatthet, stress samt upprepade och ensidiga rörelser.
Dessa återfinns ofta i kommunala verksamheter.
Enligt Försäkringskassans statistik har kvinnor i just skola, vård och omsorg både fler påbörjade sjukskrivningsperioder och fler sjukskrivningsdagar än vad män där har. Detta gäller även cheferna.
Arbetsmiljöverket och Kommunal är bara några av dem som länge drivit dessa frågor.
Det har säkerligen vidtagits åtgärder, både i Skellefteå och i övriga landet. Men rent statistiskt har arbetsmiljön inom kvinnodominerande yrkesgrupper ändå inte blivit bättre.
Fördelningen av resurser tycks vara olika på kvinnligt respektive manligt dominerade arbetsplatser. I arbetsmiljötidningen ”Du & jobbet” hävdar intervjuade arbetsmiljöinspektörer att skillnaderna är tydliga.
De som jobbar på exempelvis tekniska kontoret har både bättre förutsättningar och mer resurser samtidigt som cheferna har betydligt färre medarbetare i jämförelse med chefer inom kvinnodominerade verksamheter.
Enligt kommunalrådet Lorents Burman (S) kommer ekonomin att krympa, både i landet och i Skellefteå. Det blir därför viktigt att hitta nya och smartare sätt att jobba på. För det kommer inte att räcka med att höja skatten eller att dra ner på kostnaderna.
Om inte riskerar man fler sjukskrivningar och problem med att locka nya medarbetare. För detta har kommunen ett ansvar.