Det handlar om plånbokens storlek

Alla konsumenter har inte råd att unna sig lyxen att välja ekologiskt framför konventionellt. Så är det bara. Hänsyn till djur och natur har ett pris.

Politik2014-11-18 05:48
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Man kan säga att startskottet för ekologisk produktion i Sverige small 1 januari 1995. Då anslöt vi oss till den EG-förordning – numera EU – som reglerar den ekologiska produktionen inom medlemsländerna.

Sedan dess, och även dessförinnan, har den ekologiska produktionen varit ett kärt trätoämne. Brandfacklor har kastats in i debatten, släckts, vissa har brunnit längre än andra.

I helgen var det dags igen. Holger Kirchmann, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) – som tillsammans med SLU-professorerna Lars Bergström och Thomas Kätterer, och tidigare programchefen Rune Andersson skrivit boken ”Den ekologiska drömmen” – menade på Svenska Dagbladets debattsida att ekoodling är varken bättre för miljön eller för konsumenten. Att en total omställning till ekologiskt skulle få katastrofala följder. Naturligtvis fick de mothugg.

Hur det egentligen förhåller sig med den saken överlåter jag till de lärde att diskutera. Däremot kan man ju fundera på vem som ställer sig på konsumentens sida när SLU-forskarna säger si och Naturskyddsföreningen säger så.

Den stora frågan är om alla konsumenter har råd att till exempel värna den biologiska mångfalden, den som enligt Naturskyddsföreningen är större i och kring ett ekologiskt fält.

Nej, alla konsumenter har inte råd att unna sig lyxen att välja ekologiskt framför konventionellt. Så är det bara. Hänsyn till djur och natur har ett pris och det är inte alla gånger lätt att följa samvetets röst när börsen är tunn. Man får heller inte glömma att ekologiska livsmedel fortfarande är att betrakta som en nisch. 2013 utgjorde det ekologiska 4,3 procent av den totala livsmedelsförsäljningen i Sverige, året dessförinnan var det 3,8 procent och 2020 beräknas andelen vara drygt sex procent, enligt sajten Ekoweb.

Ungefär samma dilemma ställs många kommuner, regioner och landsting inför; konventionella eller ekologiska produkter, billigare eller dyrare. Lyssna på miljövännernas argument eller köpa in det som är billigast. Det är en fråga som ställs på sin spets när fyra SLU-forskare menar att det inte finns något stöd i forskningen som säger att ekologisk odling skulle vara bättre för klimatet eller leda till bättre livsmedel för konsumenten.

Några är beredda att betala för ekologiska livsmedel, andra är det inte, en tredje grupp konsumenter kan inte. Ur det perspektivet är det mindre lyckligt att det konventionella jordbruket ställs mot det ekologiska. Det borde inte handla om antingen eller, det borde i stället handla om både och i en marknadsekonomi som Sverige.