Det är ofarligt att tänka på alkohol

Ledare. Sober October handlar om att avstå från alkohol under en månad. En möjlighet att inte bara fundera kring det egna förhållningssättet till alkohol, utan också på den svenska alkoholpolitiken; varför den ser ut som den gör och vad som skulle hända om den sett ut på ett annat sätt.

Foto: Isabell Höjman/TT

Politik2018-10-10 07:00
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.
undefined

För ett år sedan stod striden hård mellan förespråkare och motståndare till gårdsförsäljning av alkohol.

I våras röstade riksdagen ja. Förslaget stöddes av de fyra borgerliga partierna och Sverigedemokraterna.

Med beslutet följde dock en betydande brasklapp: Under förutsättning att Systembolagets monopol kan bevaras. Vilket i praktiken innebär att ett ja är ett nej. Två statliga utredningar har kommit fram till att det inte går att kombinera gårdsförsäljning med Systembolagets monopol.

Förespråkare gör det väldigt lätt för sig när de pekar på Finland och säger: Kan de så kan vi.

Problemet är bara att den finska gårdsförsäljningen enbart gäller för vissa produkter tillverkade av frukt eller bär som vuxit norr om 60:e breddgraden. Det vill säga produkter som till skillnad från det mesta av den öl, vin och sprit som produceras i Sverige inte konkurrerar med produkter från andra EU-länder.

Låt oss tänka tanken. Sverige säger ja till gårdsförsäljning av alkohol. Då skulle EU-kommissionen omgående reagera och agera. Saken skulle komma att prövas i EU-domstolen där det är sannolikt, rentav troligt, att Sverige skulle förlora. Svensk alkoholpolitik hade hamnat i händerna på privata vinstintressen. Där ska den inte hamna.

Låt oss fortsätta tänka tanken. Forskning visar att om Systembolagets ensamrätt försvinner skulle vi i Sverige få: Ytterligare 29 000 fall av misshandel per år. Ytterligare 8 000 fall av rattfylleri per år. Ytterligare 1 400 alkoholrelaterade dödsfall per år. Är det ett pris som samhället är berett att betala?

Politikerna är inte beredda att betala. Maskorna i det en gång så finmaskiga sociala skyddsnätet har blivit större och större. Utsatta och utstötta har fått det allt svårare. Socialdemokraternas göranden och låtanden kring LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) är bara ett exempel på ett allt kyligare samhällsklimat för dem som inte passar in i mallen.

Situationen för missbrukare av allehanda slag ska vi överhuvudtaget inte prata om.

Det är nu drygt en vecka sedan den sjunde upplagan av Sober October startade. Den här gången ligger fokus på alkoholnormer på jobbet.

Så här säger projektledaren Jenny Elveljung på PR-byrån Henson i Umeå, till Norran (30/9 2018): "Man vet att alkohol har en stark närvaro på många företag i samband med till exempel after work, vinlotteri och annat och att det ofta innefattar en väldigt tydlig alkoholnorm."

Det här påverkar naturligtvis vår syn på alkohol och bidrar till en normalisering av drickandet.

Sober October handlar främst om en så enkel sak som att avstå från alkohol under en månad. Enkelt för en normalkonsument, betydligt svårare för den som hamnat i ett risk- eller missbruk eller i ett alkoholberoende. I dag har över 440 000 personer i Sverige ett missbruk av alkohol eller är alkoholberoende.

Men Sober October innebär också en möjlighet att inte bara fundera kring det egna förhållningssättet till alkohol, utan också på den svenska alkoholpolitiken; varför den ser ut som den gör och vad som skulle hända om den sett ut på ett annat sätt.

Sverige och svenskarna har ett val att göra; att fortsätta med en restriktiv alkoholpolitik, med folkhälsan i centrum, eller släppa loss privata intressen i detaljhandeln med alkohol.

Med all respekt för de ambitiösa och duktiga företagare som driver en vingård, ett litet bryggeri eller ett destilleri. För mig är det valet väldigt lätt. Jag väljer Systembolaget.