Det är kvinnorna som ska göra det

Ledare. Kvinnor 20 till 40 är en viktig målgrupp. Det finns forskning som visar att det är kvinnan som har sista ordet när det gäller var paret ska bo.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Politik2015-02-14 05:19
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Det råder i princip politisk enighet kring befolkningsmålet. Skellefteå ska ha 80 000 invånare 2030. Endast Sverigedemokraterna är emot.

Det råder också någon form av borgfred mellan politikens röda, gröna och blå i utvecklingsfrågor. För några år sedan bekräftat med ett handslag mellan två tidigare politiska tungviktare: kommunalrådet Bert Öhlund (S) och oppositionsrådet Håkan Lindh (FP).

Men vad krävs för att nå befolkningsmålet?

I princip en enda sak; att befolkningsprognoserna slår fel med drygt 5 000 personer på 15 år. När kommunens samhällsplanerare räknar på det hamnar nämligen Skellefteå på 74 959 invånare. Sett till komplicerade beräkningsmodeller som bland annat bygger på tidigare in- och utflyttning är det där Skellefteå hamnar.

Samtidigt ska man vara medveten om att befolkningsprognoser är som vädrets dito. Ju längre prognosen blir desto sämre blir träffsäkerheten.

Men vad krävs det då för att Skellefteå ska missa befolkningsmålet – i positiv riktning.

En viktig målgrupp är kvinnor 20–40 år. Där finns det ett hål i den kommunala befolkningspyramiden. Kvinnor som utbildar sig på annan ort kommer inte tillbaka i önskvärd utsträckning. Familjebildningen sker någon annanstans.

Kvinnor 20 till 40 är en viktig målgrupp. Det finns forskning som visar att det är kvinnan som har sista ordet när det gäller var paret ska bo (exempelvis Mark Taylor, University of Essex). För att locka kvinnor behövs fler akademiska jobb eftersom fler kvinnor än män skaffar sig högre utbildning. Men också bra skola och förskola, vård och omsorg, satsningar på bostadsmiljö och närmiljö och ett kulturutbud värt namnet (det räcker inte med att bygga ett kulturhus). Det vill säga det som lite generaliserande och könscementerande brukar kallas för en kommuns ”mjuka värden”.

Alltför länge har Skellefteå tänkt skruvar, muttrar, män. Nu måste det tänkas i andra banor.

Men är det då så viktigt att Skellefteå växer?

Ja, det är det faktiskt. De äldre som är i behov av vård och omsorg kommer successivt att öka. De blir förvisso varken fler eller färre om Skellefteå når befolkningsmålet. Men ju mindre befolkningsökningen blir desto färre i arbetsför ålder blir det som kan bidra till vård, skola, omsorg och allt annat som en kommun förväntas stå för.

Receptet för att nå befolkningsmålet är enkelt: öka inflyttningen och minska utflyttningen. Men det är lättare sagt än gjort. Skellefteå konkurrerar med ytterligare 289 svenska kommuner om samma befolkningsökning. Kommuner som säkerligen tänker precis i samma banor som Skellefteå.