Den skeva bilden av Sverige

Det är en av politikens huvuduppgifter, inte minst i valtider som dessa, att finna det som är bäst ägnat att övertyga.

ARKIV - Aristoteles, grekisk filosof. Foto: SCANPIX SWEDEN Kod: 194 COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN

ARKIV - Aristoteles, grekisk filosof. Foto: SCANPIX SWEDEN Kod: 194 COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN

Foto: Foto: Mikael Bengtsson

Politik2014-08-28 06:56
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Retorik är helt enkelt läran om talekonsten. Aristoteles (384–322 f Kr), den grekiske filosofen och vetenskapsmannen, beskrev den som ”konsten att vad det än gäller finna det som är bäst ägnat att övertyga”.

Det är en av politikens huvuduppgifter, inte minst i valtider som dessa, att finna det som är bäst ägnat att övertyga. Vissa lyckas bra, andra bättre, vissa använder sig av justa metoder, andra av mindre justa, det är en del av det politiska spelet.

I en gästkrönika i Norrländska Socialdemokraten (22/8 2014) skriver Dan Andersson om hur Sverigedemokraterna fick makt. Han var tidigare chefsekonom på LO och har skrivit boken ”Så fick Sverigedemokraterna makt”.

Nu är undertecknad liberal, vilket Dan Andersson inte är, så synen på hur Sverige utvecklats under de åtta senaste åren, och varför, må skilja sig åt. Det är Dan Anderssons slutkläm som är intressant och väl värd att fundera kring. Så här skriver han: ”Den effektiva vägen att bekämpa Sverigedemokraterna är att rejält bygga ut vården, omsorgen och den ekonomiska tryggheten.”

Det går inte annat än att hålla med.

Alla som såg tisdagens SVT-utfrågning av Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson lade säkert märke till hur skickligt han utnyttjade bilden av ett sönderfallande Sverige.

Men frågan är hur väl den bilden stämmer med verkligheten. Frågar du Alliansen blir svaret i stil med ”inte särskilt väl”, frågar du däremot de rödgröna kommer de gladeligen att bekräfta den. Kanske är det till och med så illa att det inte är ett sönderfallande Sverige som banat vägen för Sverigedemokraterna, utan en rödgrön (främst socialdemokratisk) bild av ett Sverige i ruiner, som har gjort det. S påstår till exempel i sin retorik att Sverige håller på att glida isär.

Självklart finns det sådant som blivit sämre, men också sådant som blivit bättre. Ta ekonomin, ett område där oppositionen anklagar regeringen för att föra en oansvarig politik. Men är det verkligen så? Jämfört med Euroområdet har Sverige både högre tillväxt (BNP, indexerat 2006–2014) och lägre arbetslöshet, enligt en granskning som Dagens Industri gjort (26/8 2014). Statsskulden faller i Sverige, den accelererar i Euroområdet.

Det går att ifrågasätta den socialdemokratiska bilden av vad som hänt under de senaste åtta åren på område efter område. Prefixet ”mass-” har blivit högsta mode. Ta arbetslösheten och sysselsättningen. Det råder enligt S massarbetslöshet trots att sysselsättningen ökat med en kvarts miljon.

Bilden av Sverige gynnar Sverigedemokraterna, ja, men frågan är vem som har skapat den.

ARKIV - Aristoteles, grekisk filosof. Foto: SCANPIX SWEDEN Kod: 194 COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN
ARKIV - Aristoteles, grekisk filosof. Foto: SCANPIX SWEDEN Kod: 194 COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN