Kanske föll det en sten från statsminister Stefan Löfvens (S) hjärta när Saudiarabien stoppade utrikesminister Margot Wallströms tal inför Arabförbundet i Kairo.
Kanske föll det ytterligare en när arabiska utrikesministrar gemensamt fördömde uttalanden som Margot Wallström gjort om Saudiarabien.
Plötsligt blev det enklare för Sverige, och för Stefan Löfven, att berätta att det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien sagts upp. Men även om en potentiell regeringskris därmed torde vara avvärjd så lär det inte bli några tackblommor till den saudiska regimen. Det här är ett politiskt nederlag för Löfven. Han ville inte säga upp avtalet. Han ville omförhandla det. Men han tvingades att säga upp det.
Avtal eller inte avtal, omförhandlat eller inte, vad är rätt och vad är fel, realpolitik eller ideologi?
Svenska industrijobb, kvalificerade sådana, och teknisk spetskompetens kolliderade med regeringens ambition att framstå som ett demokratiskt föredöme, en humanitär stormakt, en supermakt vad gäller jämställdhet män och kvinnor emellan. Det har varit en svår avvägning. Men när först Miljöpartiet hotade att lämna regeringen och sedan Saudiarabien gav Sverige en ordentlig diplomatisk knäpp på näsan blev det här den enda möjliga utvägen för Stefan Löfven & Co.
Två fel blev ett rätt. Det var fel av den dåvarande socialdemokratiska regeringen att 2005 ingå avtalet med Saudiarabien, lika fel var det av den borgerliga regeringen att fem år senare automatiskt förlänga det. Nu blev det rätt, till slut, även om det inte främst är S som ska hyllas – utan MP.
Säkerligen kommer någon annan att ge saudierna vapnen. Säkerligen kommer också den svenska försvarsindustrin att drabbas – på ett eller annat sätt. Men samtidigt har Sverige inte militärt stött ett land som inte tillåter kvinnor att köra bil, som piskar bloggare och oppositionella och som är bland de länder i världen som avrättar flest. Saudiarabien är en av världens mest repressiva regimer, en av de värsta diktaturerna. Socialdemokraterna var helt enkelt tvungna att välja.
Svenska socialdemokrater emellan: nu när regeringen gjort rätt i saudiaffären vore det på sin plats om S i Skellefteå kunde göra upp med sina odemokratiska irrvägar. Säg upp vänortsavtalet med Tongling i Kina. För precis som i Saudiarabien förtrycker den kinesiska regimen oppositionella och avrättar därtill flest i världen. Det finns ingen officiell statistik men det handlar om tusentals enligt Amnestys beräkningar. En stad i ett sådant land är väl ingenting en S-styrd kommun vill ha vänskapliga förbindelser med.
Eller vill ni det Lorents Burman?