Busstrafik i nya hjulspår

Kommunala bolag ska inte ägna sig åt osund konkurrens.

Politik2013-09-19 08:14
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

För ett tag sedan kom domen mot Skelleftebuss AB:s beställningstrafik. Den nya lagen mot osund konkurrens, som infördes för tre år sedan, lutar sig mot principen att kommunala bolag inte ska ägna sig åt verksamheter som privata företag lika gärna kan sköta.

Lokaltrafik anses allmännyttig och är vanligtvis vad offentligt ägda bussbolag bedriver, däremot bryter beställningstrafiken mot lagen. När domen mot Skelleftebuss kom i somras påstod Bert Öhlund (S) och partikamraten Carina Dagbro, ordförande i Skelleftebuss, att kommunen och bolaget inte hade gjort fel. Skelleftebuss har inte hämmat den privata marknaden, sa Dagbro. Mycket tyder på att hon har fel.

Nu visar det sig att företaget Arctic Bus Sweden AB, med huvudkontor i Malå, och filialer i Norsjö och Lycksele, ska satsa på att få driva just den beställningstrafik som Skelleftebuss inte längre får ägna sig åt. Enligt Svenskt Näringsliv har företaget köpt in två nya bussar, ska öppna filial i Skellefteå och anställa nya medarbetare. Varför skulle ett företag vilja satsa här om de inte såg en möjlig marknad?

Det borde egentligen inte förvåna. Företagare inom branschen har tidigare vittnat om att Skelleftebuss verksamhet har påverkat marknaden. Dennis Lestander, vd för Lestanders Buss i Skellefteå, Anders Höglund, vd för Tians Taxi, och Anders Bäckström, Kålaboda Buss vd, för att nämna några.

När busstrafiken i Västerbotten upphandlades för två år sedan, och Skelleftebuss blev en stor vinnare, protesterade samverkansbolaget Busspoolen. Lokalt förankrade bussbolag i länet drabbades betydligt av upphandlingsresultatet (Bussmagasinet, 2011-06-25). Det är det värt att påminna om, för utan ett fungerande företagsklimat kan kommunen ordna hur många möten för ökat företagande som helst utan att det leder någonstans.

Redan efter årsskiftet kommer vi att kunna se hur det går för Arctic Bus och andra företag som eventuellt kommer att etablera sig. Förhoppningsvis går det bra, med företag kommer som bekant arbetstillfällen och skatteintäkter.

I kommuner där Moderaterna har egen majoritet, som Stockholmskommunen Täby, har skolor, gemensam egendom, sålts till underpris. Det är riktigt illa. På motsvarande sätt är det illa att makthavare i kommuner med vänstermajoritet inte ser när kommunala bolag behöver backa. Andemeningen i domen mot Skelleftebuss tål att upprepas: kommunala bolag ska inte ägna sig åt osund konkurrens.