Blöjbyten, fördomar och misstankar

Ledare. Kampen mot grova övergrepp på barn måste ske med andra medel än att reglera blöjbyten.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Politik2015-03-04 05:54
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

De som studerar till förskollärare i Borås kommun får under sin praktik inte byta blöjor på förskolebarn. De får inte ens vara med vid blöjbyten.

Ansvarig chef på kommunen säger att bestämmelserna behövs för barnens trygghet. Även i andra kommuner förs liknande diskussioner.

Det är lätt att förstå den oro som finns i Borås; en förskolepraktikant har nämligen nyligen dömts för ett grovt sexuellt övergrepp på en treåring i kommunen. För alla som har barn i förskola vore det en mardröm att ens barn skulle råka ut för ett sådant övergrepp. Blotta tanken på att det finns pedofiler som söker sig till yrken där barn vistas gör att man instinktivt känner ”gör allt som går att göras”, för att hindra dem.

Att arbetsgivare, vid en anställning, får tillgång till straffregister för personal inom barn– och ungdomsvård är högst rimligt. Beslutet i Borås, att förbjuda alla praktikanter att finnas med i toalettsammanhang, är dock att ta frågan ett steg för långt.

I programmet ”Studio Ett” i Sveriges Radio menar Bo Drysén, stadsdelschef i Borås, att det är viktigt att barn är trygga vid utsatta situationer. Det skriver nog alla under på. Men att få en blöja bytt är för en litet barn lika självklart som att sova middag eller dricka välling. Särskilt utsatt eller dramatiskt är det i regel inte.

Det finns en risk att barn sexualiseras helt i onödan, att de som väljer att jobba i förskolan misstänkliggörs.

En student säger i Studio Ett–inslaget att han som praktikant känner sig hämmad i och med Borås kommuns nya regler: i stället för att våga ta för sig och lära sig nya moment i yrket, får man backa. Om man som praktikant är närmast toaletten med ett barn som behöver hjälp får man gå och leta efter någon annan som kan hjälpa barnet.

Som praktikant får man inte ens närvara när ordinarie personal byter blöjor. Även om förbudet gäller både kvinnliga och manliga studenter, känner sig män utpekade.

Nästan samtliga, 96,5 procent av de anställda på svenska förskolor, är kvinnor. Är det ett bekymmer att så få män väljer yrket? Jag svarar tveklöst ja. Män som vill bli förskolelärare drabbas redan i dag av fördomar och misstankar, och beslut som det i Borås gör inte saken bättre.

Det gäller att komma ihåg att ytterst få vuxna förgriper sig på barn, och att svenska förskolor är relativt trygga platser.

Kampen mot grova övergrepp på barn måste ske med andra medel än att reglera blöjbyten och skapa en atmosfär av misstänksamhet.

undefined