Även föräldrarna bär ett ansvar

Ledare. I betygsinflationens tidevarv tycks vissa föräldrar nöja sig med att skälla på lärarna.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Politik2015-06-01 06:44
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Skolans utmaningar fortsätter att väcka debatt.

Både här i Västerbotten och på nationell nivå.

För några veckor sedan publicerade OECD en rapport om tillståndet i den svenska skolan. Granskningen gav en dyster men välbekant bild. Inte nog med att skolan har stora brister. Eleverna uppvisar även problematiska förhållningssätt till skolarbetet.

En majoritet av de tillfrågade eleverna ansåg att begåvning är helt avgörande för framgång i matematik. Utgångspunkten var således inte att det är den egna ansträngningen som fäller avgörandet – vilket eleverna i länder som Finland och Kina har insett.

Attityden bland svenska elever är snarare att om man inte är ”född till” mattegeni är det lika bra att studera någonting annat. Det förklarade direktören för OECD:s utbildningsdirektorat, Andreas Schleicher, i Studio Ett(2015-05-04). Svenska elever tycks med andra ord inte vara beredda att ta tillräckligt stort ansvar för det egna lärandet.

Som alltid när skolans problem hamnar i fokus har debatten till stor del handlat om lärarna och om skolsystemet i stort. Men läraren och eleven existerar inte i ett vakuum.

De allra flesta elever har föräldrar, som borde ha ett intresse av att deras barn ska tillägna sig kunskap. Föräldrar som rimligen borde ha ett hum om vad som krävs i termer av eget ansvar, ordning och självdisciplin för att lärande ska vara möjligt.

Men i betygsinflationens tidevarv tycks vissa föräldrar nöja sig med att skälla på lärarna, även i de fall då det vore mer befogat att använda energin till att peppa det lärande subjektet att jobba hårdare.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet(22/5 2015) har lärare och skolledare från hela landet larmat om att föräldrar och elever utsätter lärare för otillbörlig påverkan att höja betyg som har blivit ”för låga”. Arga föräldrar hotar med Skolinspektionen, eller ringer hem till läraren under kvällstid, för att försöka skälla sig till ett högre betyg för det egna barnet.

Hur utbredda dessa avarter är må vara osagt. Helt klart är dock att ett skolsystem i kris, i kombination med föräldrar och elever som tror att höga betyg är något och kan kommenderas fram, är en mycket olycklig kombination.

Oavsett vilka förändringar på skolans område som slutligen genomförs måste det uppväxande släktet få lära sig att det gäller att anstränga sig, för annars kan det sluta illa. Både i skolan och i yrkeslivet.