Att fälla eller inte fälla, det är frågan

När plus och minus har räknats ihop blir slutsatsen: det är inte troligt att Sverigedemokraterna fäller regeringens budget. Stefan Löfven kan andas ut, i varje fall temporärt.

Politik2014-11-10 05:04
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Fakta: Sverige styrs av en av landets svagaste regeringar någonsin.

Fakta: Mattias Karlsson, partiledare för Sverigedemokraterna i Jimmie Åkessons frånvaro, har hotat fälla regeringens budget och tvinga fram nyval. Vi kommer att rösta på den budget som är ”minst skadlig för Sverige”, lyder partiets budskap.

Då är frågan: Behöver statsminister Stefan Löfven (S) våndas och ligga sömnlös om nätterna?

Riksdagen röstar om budgeten i början av december. I den första omgången kommer Sverigedemokraternas att slås ut. I den andra kommer regeringens budget att ställas mot den borgerliga alliansens. Röstar SD på regeringens budget, eller lägger ner sina röster, går den igenom, om inte väntar regeringskris och förmodligen nyval.

Hur tänker då Sverigedemokraterna?

Det som talar för att de kommer att fälla regeringens budget är att SD är ett av få partier som med stor sannolikhet inte skulle påverkas negativt av ett nyval. Ingenting annat har ju hittills gjort det. Lägg därtill att sjukskrivne Jimmie Åkesson inte behöver ställas till svars i efterhand.

Men det finns också sådant som talar emot: Är till exempel Sverigedemokraterna ett tillräckligt starkt parti, utan Jimmie Åkesson, för att klara av stormen efter att ha utlöst en regeringskris?

I bakgrunden finns också förra mandatperiodens migrationspolitiska uppgörelse mellan de fyra borgerliga partierna och Miljöpartiet. Vilket budgetförslag SD än väljer att stödja i en andra omgång så röstar man för Europas liberalaste migrationspolitik, ett budgetförslag som långtifrån innebär den långtgående förändringen av synen på invandrings- och flyktingpolitiken som partiet eftersträvar. Det skulle kunna tala för att partiet väljer att helt enkelt lägga ner sina röster för att undvika en svekdebatt bland sina väljare.

Lägg därtill en starkt uttalad vilja från Jimmie Åkesson, och hans närmaste medarbetare, att Sverigedemokraterna successivt ska gå från att vara svensk politiks bråkiga och besvärliga gossen Emil Ruda till att vara ett parti bland andra parti, helt enkelt bli ett seriöst alternativ i svensk politik. Kortsiktigt skulle kanske SD kunna tjäna några procent i väljarstöd på ett nyval, långsiktigt är det däremot tveksamt om det finns någonting att vinna på att bli utpekat som det parti som utlöste en regeringskris i december 2014.

När plus och minus har räknats ihop blir slutsatsen: det är inte troligt att Sverigedemokraterna fäller regeringens budget. Stefan Löfven kan andas ut, i varje fall temporärt. De stora utmaningarna kommer när hans regering ska försöka lotsa igenom alla sakpolitiska frågor i riksdagen.