Det ska vara lätt att göra rätt.
Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.
När den borgerliga alliansen vill göra Skellefteå till en klimatsmart stad gör man det med vältalighetsblomster.
Men bortom flosklerna är det en klok och angelägen motion som Alliansen skrivit. Bakgrunden är dels att våra utsläpp rubbar balansen i naturen – i stort sett alla klimatforskare är eniga om att den accelererande klimatförändring vi ser i dag kommer från mänskliga aktiviteter – dels att göra Skellefteå till en mer attraktiv stad.
Avfallsmängderna ökar. Svensken slänger i genomsnitt närmare ett halvt ton årligen per person. Det visar statistik från kommunernas branschorganisation Avfall Sverige. Mellan 2016 och 2017 ökade avfallsmängden med 2,5 procent. Vi har mer pengar att röra oss med, mer pengar betyder mer konsumtion och mer konsumtion betyder mer avfall.
Mycket sorteras och återvinns, och det är bra, annat som borde återvinnas gör det inte, det är mindre bra. I Skellefteå finns en avfallsplan. Den säger att senast 2022 ska mängden restavfall ha minskat, från dagens 196 till 135 kilo per invånare. Det borde inte vara något större problem. Nästan 60 procent av det som vi skickar till förbränning (restavfall) är återvinningsbart.
Med andra ord: Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.
Hur angriper man det här problemet?
Det är precis som Alliansen påpekar. När det gäller avfallshantering i det offentliga rummet ligger Skellefteå inte bra till. Medan många kommuner har papperskorgar där man sorterar skräpet redan från början, papperskorgar med flera kärl, kör Skellefteå på i samma gamla fotspår som när de första offentliga soptunnorna gjorde entré. Allt kastas i samma kärl.
Men det finns mer som kan göras. I det nybyggda höghuset intill tekniska kontoret finns olika soptunnor för olika sopor. Sopsortering för att minska restavfallet direkt på gården. I Lunds kommun erbjuds villaägarna sopkärl med möjlighet att källsortera: matavfall, restavfall, färgat glas, ofärgat glas, returpapper, plastförpackningar, metallförpackningar och kartong.
Det ska, precis som Alliansen påpekar, vara lätt att göra rätt. Och i det här fallet är det kommunens uppgift att underlätta.
Men det är inte bara kommunen som behöver skärpa sig. Det behöver vi själva också göra. Ett klassiskt samtalsämne är bristen på ordning och reda vid de lokala återvinningsstationerna. Sådant som inte fått plats i överfulla containrar, tidningar, glas, papper och plast, samsas med trasiga möbler och gamla grillar.
Men det handlar inte bara om att göra en insats för miljön. Det handlar också om att göra Skellefteå till en mer attraktiv stad. Det gäller att i det offentliga rummet skapa platser som är attraktiva att vara på och som signalerar ordning och reda. Exempel på detta är att ta bort skräp, reparera trasig belysning och sönderslagna fönster.
En annan tanke är att göra som Borås kommun. I samarbete med Håll Sverige Rent kan boråsarna via kommunens app rapportera in var det finns skräp som behöver städas bort. Sedan kan Borås Energi och Miljös personal som kör sopbilarna göra en avstickare från sin ordinarie runda och städa upp ganska direkt.
Oavsett vilka vägar som Skellefteå kommun väljer, för visst säger väl det rödröda styret ja till motionen, så är det bra att soporna hamnar på den politiska agendan. För i dagens samhället med en överkonsumtion av allehanda material är det oerhört viktigt att det som återvinns ökar och restavfallet minskar.