Ledare. Vår alkoholpolitik har tjänat oss väl genom åren. Det är ingen tillfällighet att alkoholkonsumtionen och de kroniska alkoholskadorna i Sverige är bland de lägsta i Europa. En bidragande orsak kan vara att Sverige hållit fast vid en restriktiv alkoholpolitik. En restriktivitet som bland annat omfattar ett begränsat antal butiker med begränsat öppethållande.
Det ska löna sig att arbeta snarare än att röka och supa.
Året är 2011. Gamla moderater har blivit nya. Finansminister Anders Borg (M) presenterar regeringens vårbudget och levererar ett citat som är på väg mot kultstatus. Skattesänkningar kombineras med dyrare alkohol och tobak. Om det sedan var ett utslag av folkhälsopolitik eller skattepolitik råder det delade meningar om.
Nu har de nya moderaterna blivit gamla igen. Frågor som Fredrik Reinfeldt och Anders Borg förpassade bak femton dubbla reglar, bakom femton dubbla lås har släppts ut igen. Annat har hamnat bak de där reglarna och låsen.
Moderaternas ungdomsförbund (MUF) har sedan länge drivit på för att helt slopa Systembolagets alkoholmonopol. Partiledningen har hållit emot. Att samma partiledning, nu med Ulf Kristersson i spetsen, vill införa söndagsöppet på Systembolaget är en eftergift till MUF. Om ni får söndagsöppet kan ni väl hålla tyst sen, typ. Frågan ska upp på partistämman i oktober.
Partisekreteraren Gunnar Strömmer tycker att ”det är rimligt att människor själva får bestämma när i veckan man ska köpa alkohol”.
Nej, det är inte rimligt. Det är inte rimligt att öka tillgängligheten till en produkt som i så stor omfattning, och på så många olika sätt skadar människor och samhälle. Det finns omfattande forskning som pekar på att ökad tillgänglighet leder till ökad konsumtion.
MUF-ordföranden Benjamin Dousa tycker att det är en viktig frihetsfråga, att man själv ska få bestämma ”om man vill köpa en flaska vin eller en burk öl till tacomyset på söndagar”.
Det låter så gulligt, det låter så sockersött. Men om det där myset framför tv:n med vinglaset i ena handen och en nypreparerad tacos i den andra övergår i gräl, bråk och misshandel – kanske var det bara gurkan, rödlöken eller majsen som tog slut – är det varken mysigt eller sockersött längre.
Vår alkoholpolitik har tjänat oss väl genom åren. Det är ingen tillfällighet att alkoholkonsumtionen och de kroniska alkoholskadorna i Sverige är bland de lägsta i Europa. Svenskarnas drickande fortsätter också att minska, visar nya siffror från CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning).
En bidragande orsak kan vara att Sverige hållit fast vid en restriktiv alkoholpolitik. En restriktivitet som bland annat omfattar ett begränsat antal butiker med begränsat öppethållande.
De senaste åren har Systembolagets alkoholmonopol utmanats och attackerats. Centerpartiet har drivit frågan om gårdsförsäljning, vilket i praktiken skulle öppna för vin- och spritbutiker även i städer och tätorter. Att Moderaternas partiledning nu vill göra avsteg från en restriktiv alkoholpolitik, som tjänat folkhälsan väl, är inte bara allvarligt, det är även farligt.
Ytterligare en attack mot Systembolagets alkoholmonopol finns inskrivet i januariöverenskommelsen. Där står att frågan om gårdsförsäljning ska utredas, men att en sådan (tack och lov) endast ska genomföras om Systembolagets monopol kan garanteras. Vilket det inte kan göra. Ulf Bernitz, professor i Europarätt, konstaterar till exempel att ”ett införande av gårdsförsäljning med stor sannolikhet skulle fälla Systembolaget vid en ny prövning i EU-domstolen.”
De flesta människor har inga problem med att hantera sitt drickande och inga större svårigheter att planera sina inköp under veckans vardagar. Det finns en uppenbar risk att längre öppettider leder till ökad alkoholkonsumtion. Moderaternas törstade efter frihet och en flaska vin till söndagstacos måste sättas i relation till alkoholkonsumtionens konsekvenser.