Oskyldiga stämplas som missbrukare

Måttligt drickande ska inte vara grund för att bli av med körkortet, ändå grundas återkallanden på ett test med stor osäkerhet.

Kritik. Rätt av infrastrukturminister Andreas Carlsson att kalla till sig Transportstyrelsens generaldirektdör för att diskutera PEth-tester.

Kritik. Rätt av infrastrukturminister Andreas Carlsson att kalla till sig Transportstyrelsens generaldirektdör för att diskutera PEth-tester.

Foto: Magnus Andersson/TT

Ledare2025-05-10 08:00
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Tjugoåttaåriga Linn fick körkortet indraget, och förlorade jobbet som ambulanssjukvårdare rapporterar Expressen (5/5). Detta på grund av ett kontroversiellt och osäkert test, och trots att hennes läkare intygade att hon inte har några missbruksproblem.

Det handlar om så kallade PEth-test, som mäter fosfatidyletanol i blodet. I Läkartidningen (12/6-2023) går att läsa att "värdet kan indikera men inte slå fast konsumtionsnivåer". Ändå har testet kommit att användas av Transportstyrelsen för att dra in körkort. Beslut med avgörande påverkan på individers liv fattas alltså på osäkra grunder.

"Det var så enormt förödmjukande. Mitt under semestern får jag hem ett brev från en myndighet som påstår att jag är en missbrukare och drar in mitt körkort, utan att någonsin ha träffat mig. Och plötsligt fanns det inget jobb att komma tillbaka till efter sommaren." 

Så berättar Linn själv om hur beslutet grundat på PEth-test blev förödande. Hennes fall drivs av Centrum för rättvisa, en advokatfirma som driver principiellt viktiga rättighetsmål i Sverige. För det är inte bara Linn som fått körkortet indraget.

Sedan 2020 har antalet indragna körkort ökat dramatiskt, och det skäl för återkallandet som ökat mest är medicinska där alltså PEth-test ingår enligt en uppmärksammad granskning i Skånska Dagbladet (17/2). Tidningen har även gått igenom överklaganden, det rör sig om två till tre per dag, och konstaterat att det hittills varit i princip lönlöst.

Att läkare kan varna Transportstyrelsen för olämpliga bilförare är inget nytt, och det är självklart att den med ett fullt utvecklat missbruk eller andra som på grund av sjukdom inte kan framföra ett fordon säkert inte ska ge sig ut på vägarna.

Kruxet med PEth-test är att det tycks användas på egen hand, som enda bevis för att styrka att personen är en olämplig bilförare på grund av alkoholmissbruk. Det blir enormt rättsosäkert. I Linns fall var hon över gränsvärdet vid två av totalt tjugofem provtillfällen, vilket alltså vägde tyngre än att hennes läkare intygade att det inte rörde sig om något missbruk och att hon dagligen blåst i alkolås på jobbet på ambulansen utan att få utslag.

Ett skäl till att PEth-testerna är olämpliga att använda på det sätt Transportstyrelsen gör är att det  finns stora individuella skillnader i hur testet ger utslag. En Lundaforskare som intervjuats exempelvis lyckats visa att i hans kropp bryts fosfatidyletanol ned betydligt långsammare än befolkningssnittet. Resultatet blev att provet som ska visa förbrukning av alkohol på två veckor, i själva verket visade vad han konsumerat under sex veckor. Att det förhåller sig så är dock få privatpersoner som har möjlighet, eller kunskap, att bevisa.

Därför är det bra att infrastrukturminister Andreas Carlsson (KD) öppnat för att pausa indragandet av körkort tills ett nytt regelverk kommit på plats, och att de som fått körkortet indraget på lösa grunder ska kunna få tillbaka det. Han har kallat Transportstyrelsens generaldirektör till ett möte (SR 8/5).

Det är en självklarhet att man ska vara nykter i trafiken, men det uppnås inte bäst genom rättsosäkra indragningar av körkort som raserar människors liv. Systemet blir helt ohållbart om vissa inte ska kunna unna sig ett par glas vin på helgen utan risk att förlora körkortet.