The games must go on.
Den 5 september 1972 stormade åtta palestinier, medlemmar i Svarta september, in i OS-byn i München.
De dödade två israeliska idrottsmän och tog nio som gisslan. När dramat var över hade elva israeliska idrottsmän och ledare dödats tillsammans med en tysk polis och fem palestinier.
Men de olympiska spelen skulle fortsätta. Eller som IOK-presidenten Avery Brundage sa: The games must go on.
Men är det verkligen så?
Måste spelen/showen fortsätta till varje pris?
Det är en fråga som dyker upp med jämna mellanrum.
Ska Kina verkligen få arrangera vinter-OS 2022? En stat där mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer åsidosatts. Ska Qatar verkligen få arrangera fotbolls-VM 2022? En stat där mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer, precis som i Kina, åsidosatts. Om än i en något mildare variant.
Hittills har den internationella idrottsrörelsen duckat, lagt sig platt. För som Avery Brundage sa: The games must go on.
Qatar är ett lika rikt som märkligt land. Ungefär 90 procent av landets befolkning är migrantarbetare. Nu håller många av dem på att bygga de arenor som världen kommer att rikta sina blickar mot när det är dags för avspark.
Och de gör det under arbetsförhållanden som fått ett svenskt skyddsombud att gråna i förtid.
Rapport efter rapport pekar på bristfälliga arbetsförhållanden, indragna löner och hot om utvisning. Om långa arbetsdagar i extrem hetta. Om obetald övertid och om arbete sju dagar i veckan som regel, inte undantag.
Enligt obekräftade uppgifter har över 1 400 gästarbetare omkommit under byggnationerna av de nio nya arenorna inför fotbolls-VM och renoveringar av bland annat Khalifa-stadion (Sveriges Radio 27/9 2020).
Nu ska det sägas att det har blivit bättre. I varje fall på pappret.
I slutet av förra månaden antogs en ny lag som ska avskaffa det slavliknande system som ligger till grund för utnyttjandet av migrantarbetarna. Arbetare ska kunna byta jobb utan tillstånd från sin tidigare arbetsgivare och minimilönen höjs.
Svenska Byggnads är en av många organisationer som drivit på.
Tack vare att strålkastarljuset riktats mot Qatar och dess migrantarbetares fruktansvärda, rättslösa förhållande har det börjat hända saker. Återstår att se om den nya lagen följs.
Om inte måste omvärlden inte bara reagera utan också agera.
Det finns faktiskt situationer där showen inte måste fortsätta till varje pris.